Published On: Čet, pro 30th, 2021

Crna Gora pristala na pregovore s Hrvatskom o vlasništvu školskog broda Jadran

Crnogorska vlada objavila je u četvrtak da su Crna Gora i Hrvatska postigle suglasnost o osnivanju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda „Jadran“, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada.

To je navedeno u dokumentu crnogorske vlade o suradnji sa susjednim zemljama.

Republika Hrvatska smatra, kako su ranije ustvrdili njeni dužnosnici, da taj jedrenjak treba pripasti Hrvatskoj, jer mu je Split bio matična luka, odakle je 1991. godine doplovio u Crnu Goru na remont i gdje je nakon rata i ostao.

Od tada su ga koristile vojska Srbije i Crne Gore, a od 2006. školski brod Jadran postao je sastavni dio mornarice Crne Gore, te su njezini dužnosnici tvrdili su da je vlasništvo Crne Gore.

U dokumentu crnogorske vlade istaknuto je i da se sveukupni odnosi Crne Gore i Hrvatske mogu ocijeniti kao prijateljski, te da Hrvatska od obnove crnogorske neovisnosti Crnoj Gori u kontinuitetu pruža političku i ekspertsku pomoć neophodnu za brži napredak zemlje na putu europskih integracija.

Podsjeća se i da tijekom nedavnog posjeta crnogorskog ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Zagrebu, postignut dogovor da se obnovi rad Međuvladinog mješovitog odbora za provođenje Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Hrvatskoj, koji je bio u zastoju od 2018.

„Time će se ostvariti suradnja u pitanjima koje imaju nemjerljivi značaj za položaj i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica u obje države, a koji predstavljaju kvalitetnu poveznicu koja obogaćuje ukupne bilateralne odnose“, navedeno je u dokumentu crnogorske vlade./Hina/HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bleda
Bleda
7 mjeseci prije

Uh hebo te pregovora. Danas taj brod košta ko moj merc glc.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bleda
7 mjeseci prije

Ne lupaj. Da je kolumbo imao takav jedrenjak otkrio bi ameriku dva stoljeca prije…🐏

Janoš
Janoš
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 mjeseci prije

Bolje da je nije ni otkrio.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Janoš
7 mjeseci prije

Madjarska nema more….🐏

Janoš
Janoš
7 mjeseci prije

Kome treba stara trabakula?