CRISTIAN DAN PREDA: Raspad federalne koalicije nije mogao doći u gorem trenutku

Politička kriza koja je dovela do raspada koalicije na federalnoj razini očito je vrlo ozbiljan problem i zabrinjavajući znak te dolazi u nezgodnom trenutku, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

Trenutak političke svađe, kaže Preda, nije mogao biti gori, s obzirom na to da se sve događa uoči posjeta europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

– Da bi bile dogovorene reforme te, što je još važnije, potaknuti reformski koraci koji su bitni za europski put, BiH treba stabilnost i jedinstvo političkih snaga. Nažalost, ovo sada što gledamo ne predstavlja ono što je potrebno BiH, izjavio je u intervjuu za Avaz Preda.

Kazao je kako razumije frustracije u vezi s političkim zbivanjima u ovoj državi, a misli da te frustracije osjeća i stanovništvo.

– Zapravo, objašnjenje je mnogo jednostavnije i može se naći u odgovornosti političkih elita. Putem pisane izjave usvojene u veljači sve političke snage su se usuglasile da će podržati reforme koje su potrebne ne samo radi napredovanja ka EU nego i radi poboljšanja životnog standarda ljudi. Smatram da političke snage ovo ne smiju gubiti iz vida, naglasio je Preda.

Posljednja kriza se događa u vremenu napredne faze pridruživanja BiH Europskoj uniji, odnosno stupanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu, a Preda ponavlja kako je ovo sada stvar preuzimanja odgovornosti prema obvezama.

– Objektivno, kada imate toliko posla koji trebate implementirati, političke svađe moraju se ostaviti po strani, kako bi do izražaja došli istinski napori bazirani na konsenzusu u vezi s provođenjem reformi, rekao je Preda.

Smatra da u EU postoji dosta razumijevanja zbog složene političke situacije u BiH te zbog velikih izazova s kojima se suočava, a na prvom mjestu to su socioekonomski uvjeti.

– Upravo zbog toga želimo pomoći vašoj državi da se kreće naprijed. Ali, političke elite u BiH trebaju nama pomoći da bismo vam pomogli! Dakle, gubljenje strpljenja nije toliko pitanje nas, odnosno EU, koliko pitanje građana BiH, jer odgovornosti političara u prvom je redu usmjerena prema njima, istaknuo je Preda./HMS/