BORJANA KRIŠTO: OHR je uzdrmao demokraciju svojim nalogom 2011.

Bosni i Hercegovini potrebne su sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona radi modernizacije izbornog procesa, ocijenili su zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici razmatrajući Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) je naglasio da se SIP obraćao parlamentu kada je u pitanju sukob interesa, ocjenjujući da je napravljena greška u prethodnom sazivu jer je ta nadležnost oduzeta od SIP-a.

Džaferović se osvrnuo na način izbora biračkih odbora pozivajući SIP da predloži model izbora odbora koji će biti najbolji za BiH da bi se spriječile moguće zloupotrebe.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut apostrofirao je probleme u popuni federalnog Doma naroda koji trebaju činiti po 17 izaslanika Hrvata, Bošnjaka i Srba te sedam izaslanika iz reda ostalih.

Podvukao je da Klub Srba nije tako popunjen jer nedostaju četiri izaslanika, ocjenjujući da se taj problem mora riješiti što je Klub SBB-a predlagao kroz izmjenu Izbornog zakona, ali vladajuće stranke to nisu privatile ne predlažući pri tome nikakvo rješenje za taj problem.

Njegov stav je i da su najslabija karika u izbornom procesu birački odbori za čiji rad se izdvaja oko četiri milijuna KM, što je više od 50 posto ukupnog budžeta za izbore, a u tom dijelu procesa se vrši najviše malverzacija.

Naglasio je da bi se to moglo riješiti uvođenjem elektronskog glasanja te je pozvan SIP da uradi pilot-projekt za sljedeće izbore posebno ako se zna da je Indija zemlja koja ima oko milijardu stanovnika uspješno završila taj proces.

Zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović također smatra da je uvođenje elektronskog sistema glasanja izuzetno važno posebno zbog broja i strukture nevažećih glasačkih listića.

Zastupnik Momčilo Novaković (PDP-NDP) smatra da se značaj biračkih odbora može umanjiti vraćanjem centara za brojanje jer tako birački odbori neće imati ključnu ulogu u brojanju glasova.

Dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica BiH) smatra da je Ured visokog predstavnika (OHR) uzdrmao demokratski sistem putem svog naloga 2011. kada je uspostavljana vlast u Federaciji BiH.

Podvukla je da je taj nalog bio na privremenoj osnovi kada su suspendirani rezultati glasanja za predsjednika Federacije te je pozvala da se zatraži od OHR-a da taj nalog povuče jer to nije dobra osnova za funkcioniranje demokratske države.

Dopredsjedavjući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka) ističe da je vrijeme da BiH radi na izmjenama Izbornog zakona jer su u godinama primjene uočeni brojni nedostaci.

– Do sada je to pokušavano, ali bezuspješno zbog različitih političkih interesa u tom procesu. Međutim, ovakav izborni zakon i drugi zakoni koji se tiču izbora omogućio je izbornu korupciju što ugrožava sam proces izbora – stav je Bosića.

Iz Kluba SDS-a također traže i reakciju tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, ukoliko postoje pritužbe za kupovinu i krađu glasova.

Fehim Škaljić (SBB) naglašava da zbog svega ovoga BiH treba potpuno novi izborni zakon koji će biti moderniziran kada je u pitanju cjelokupan izborni proces.

Zastupnici će raspravu o ovom izvještaju nastaviti nakon jednosatne pauze, a konačan stav o njemu dat će nakon što obave raspravu o svim točkama dnevnog reda današnje sjednice.