Published On: Sri, stu 7th, 2012

ČOVJEK U KOCKASTOM DRESU: Potvrđeno, Hrvat prvi put gradonačelnik distrikta!

Parlamentarnu većinu u Skupštini Brčko distrikta BiH činit će 18 poslanika SDA, SBiH, SDS, Koalicija SNSD-DNS, HDZ BiH i HSS, te predstavnik albanske nacionalne manjine Ćazim Dačaj čiji su predstavnici održali sinoć.

Predviđenim dogovorom novi gradonačelnik Brčko distrikta BiH je Anto Domić.

Večerašnjim dogovorom otvorena su vrata uspostave kompetentne izvšne vlasti u Brčko distriktu BiH, jer su uz iskusnog dugogodišnjeg dogradonačelnika i prvog čovjeka javne uprave u Brčko distriktu BiH Dr. Antu Domića spominju imena uspiješnih gospodarstvenika, službenika, iz sva tri naroda a prije svih Mustafa Nuković, Majazudin Vehabović, Siniša Milić, Pejo Mendeš.

Predstavnici političkih subjekta dogovorili su da novi gradonačelnik Brčko distrikta BiH bude Hrvat kojima će pripasti i tri Odjela u Vladi iz reda HDZ i HSS.

Predviđenim dogovorom, SDA i SBiH će dobiti mjesto dogradonačelnika Brčko distrikta BiH, dopredsjednika Skupštine Distritka i tri Odjela u brčanskoj Vladi.

Predstavnici koalicije SNSD-DNS i SDS će dobiti mjesto predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH, glavnog koordinatora Vlade Distrikta i pet Odjela u Vladi Brčko distrikta BiH.

Večerašnjem dogovoru i ponovo potvrđenoj koaliciji, predstavnici su najavili da imaju dovoljan broj zastupnika za uspostavu vlasti i izbor dužnosnika. Ipak u narednih 3-4 dana očekuje se pristupanje još najmanje dva zastupnika iz drugih stranaka već formiranoj parlamentarnoj većini.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH objavila je danas rezultate izbora koji su konačni i mogu se implementirati a uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima odnosno zastupnicima u Skupštini Brčko Distrikta BiH će biti dostavljena posredno.

Domić je svojevremeno postao poznat javnosti kada je na sjednicu Skupštine grada Brčkog, kao dogradonačelnik došao u dresu Vatrenih.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare