Published On: Sun, Dec 14th, 2014

ČOVJEK KOJI SE USPROTIVIO ISILU: Ponovno napadnut i onesviješten imam Beganović

Trnovački imam Selvedin ef. Beganović, imam u džematu Trnovi, općina Velika Kladuša, napadnut je večeras minut prije molitve na ulazu u džamiju od strane nepoznatog napadača.

Napad se dogodio u predulazu trnovačke džamije u trenutku kada se efendija Beganović spremao da uđe u džamiju. Nepoznati napadač udario ga je s leđa tvrdim predmetom zbog čega je izgubio svijest nakon čega je zadobio više udaraca po cijelom tijelu, javlja Avaz.

Napadač se udaljio, a ozlijeđeni imam je pozvao policiju. Policijska ophodnja odvezla je Beganovića u Službu hitne pomoći Doma zdravlja u Velikoj Kladuši gdje mu je ukazana pomoć.

Kako “Avaz” saznaje, efendija Beganović zadobio je ozlijede glave i cijelog trupa. Zbog nanesenih ozlijeda i uznemirenja medicinski radnici su ozlijeđenog imama zadržali puna tri sata. Negdje oko 21 sati Selvedin ef. Beganović je dovezen kući.

Ovo je drugi napad na Beganovića u posljednjih pet dana. Dana 8. prosinca također u večernjim satima nepoznata maskirana osoba napala je nožem trnovskog imama i nanijelo mu teže tjelesne ozlijede u predjelu ramena i ruke. Policija u Veliko Kladuši intenzivno radi na oba slučaja. Sumnja se da je riječ o istom napadaču čiji identitet još uvijek nije otkriven.

Podsjetimo, imam posljednjih nekoliko godina otvoreno kritizira praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

Široj javnosti postao je poznat nakon što je prošle godine uputio otvoreno pismo neformalnom vođi selefijskog pokreta u BiH Bilalu Bosniću u kojem je tražio od njega da prestane pozivati omladinu iz BiH u džihad.

Pismo je napisano nakon što je osamnaestogodišnji momak iz Velike Kladuše otišao na ratište u Siriju, a Beganović je tom prilikom od Bosnića tražio da, kako je naveo, prestane s “ispiranjem mozga” ovdašnjoj omladini.

Prema pričama stanovnika Velike Kladuše, Beganović je nakon ovog pisma došao na metu radikalnih pripadnika selefijskog pokreta u Velikoj Kladuši.

U proteklom razdoblju zabilježen je slučaj podmetanja požara pod njegov automobil, a upućivane su mu i brojne prijetnje i uvrede, kao i pozivi na linč.