Čovićeve izjave danas sadržajne, poslao je poruku i strancima i političkom Sarajevu. Komentirao je i presudu Ustavnog suda

”Ostali smo pri tome da HDZ predlaže člana predsjedništva i da ga svi podržimo, za taj dio se nisu prijavljivale druge hrvatske stranke. Što se tiče RS-a također je dogovor da svi zajedno idemo na izbore”, kazao je Dragan Čović na današnjoj press konferencija nakon 35. sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

Istaknuo je kako je tijekom sjednice upoznao kolege oko pritisaka koji se svakodnevno vrše prema Vijeću ministara, posebno prema ministru financija Vjekoslava Bevandu.

”Ono što mislim da je pravi put HDZ-a, ali i HNS-a jeste dosljedno poštivati Zakon. Nitko nema pravo tražiti od bilo kojeg ministra kršenje zakona, što god da je izgovor. Svi oni koji su tražili da se donesu neke poprijeke odluke oko financiranja izborne aktivnosti jednako su to mogli raditi zadnjih 5-6 mjeseci da dobijemo proračun”, istaknuo je Čović.

Kazao je kako se nada da će ministar Bevanda do kraja dana skupiti sve ove primjedbe koje su došli i da će predati Nacrt proračuna ka Vijeću ministara.

”To što smo danas uradili mogli smo uraditi i prije dva mjeseca, a ne se baviti nekim iskrivljivanjima i to tumačenjima kako netko želi. Sada je do nas da sada Vijeće ministara to usvoji na sjednici, a ne telefonskoj s nekim DA ili NE. Vjerujem da će predsjedatelj Vijeća ministar što prije sazvati sjednicu i vjerujem da bi mi idući tjedan mogli imati usvojen Nacrt proračuna koji onda sukladno Zakonu ide dalje u svoju proceduru”, kazao je.

Paralelno s tim, istaknuo je kako vjeruje da će ministar financija čim preda ovaj dokument odmah zatražiti isto tako Zahtjev koji se godinu i pol dana odlagao kroz fizikalno vijeće, opet za okvir 2023-2025. jer je, kako je kazao, za to rok 5. mjesec ove godine.

”Onda ćemo to odmah moći staviti javnosti na uvid pa da vidimo tko će to opet blokirati taj proces kao što se blokirao proces donošenja proračuna čitavu prošlu godinu i prvih pet mjeseci ove godine”, kazao je Čović.

”Nećemo pasti pod napast bilo kojeg pritiska da se može djelovati i kršiti zakon, na to ne treba nam nikakav tumač, bilo čiji. Dovoljno imamo instrumenata u ovoj državi da nam kažu kad je nešto protuzakonito”, kazao je.

Istaknuo je kako HNS do kraja podržava institucije koje slijede zakone.

”Vidite kako je ministrica financija Federacije u sudskom postupku duže vremena zbog toga što je uplatila sredstva kao ministrica financija za jednoglasnu odluku Vlade da se kupe respiratori, danas zbog toga mora ići na sud. Ne pada nam na pamet da nekoga na takve stvari mi motiviramo, a svima onima kojima su puna usta toga pokušaja da to naglase da je to blokada vrlo jasno ćemo odgovoriti: ‘dosljedno poštivati zakon’, istaknuo je.

Kako je rekao to se posebno odnosi na one strane koje djeluju ”na ljude izvana koji nam pokušavaju slati poruke i isto tako na političko Sarajevo koje stvara toliku pomutnju u pokušaju da vodi kampanju na takav način”, kazao je.

”Moje pitanje je kako će voditi kampanju dalje kada Vijeće ministara za koji dan usvoji proračun. Koji će mu onda biti smjer kampanje”, kazao je.

Čović je naglasio kako tijela koja trebaju provoditi izbore imaju sve instrumente u svojim rukama da rade svoj posao i vremenski i sadržajno, ako to žele. Ukoliko žele provoditi kampanju u ime institucije gdje su, kako je kazao, već nezakonito imenovali mogu nastaviti i dalje, u to se, kazao je ne želi uplitati.

Na pitanje novinarke hoće li proći izmjena Izbornog zakona nakon odluka Ustavnog suda Čović je kazao kako će tek kada dobije Odluku Ustavnog suda zakazati Dom naroda.

”Bojim se da će oni to prolongirati. procedure su takve. Nama nije dovoljno da netko kaže da je nešto usvojeno, oni nam moraju dati presudu, odluku. Opremiti je kako to priliči. Čini mi se da će tu potrošiti nekih desetak dana. Čim dobijemo tu odluku ja ću zakazati hitnu sjednicu i završiti taj postupak. Uvjeren sam da će na Domu naroda ta oluka proći”, kazao je.

Što se tiče mogućeg namatanja Visokog predstavnika odluke o sredstvima Središnje izbornom povjerenstvu kazao je kako je Visokom predstavniku dao vrlo jasan stav da bi bilo katastrofalno pogrešno nametati bilo kakve odluke kada je u pitanju proračun BiH.

”To je ključni zakon koji se donosi u BiH a kojeg nismo imali zadnjih već godinu i pol dana. Mislim da se to ne bi trebao dirati jer sam inače protiv bilo kakvih odluka od strane Visokog predstavnika. Ja mislim da se ovaj pritisak koji se pravio zadnjih mjesec dana to sam više puta kazao, da je zadnjih pet mjeseci par postotaka tog pritiska bilo u javnosti mi bi proračun imali davno i ovo ne bi bila tema”, kazao je.