Subota, 20 srpnja, 2024

ČOVIĆ U ŠIROKOM BRIJEGU: Izborni zakon mora osigurati ono što je Ustavni sud kazao

Must Read

Sinoć je svečanom sjednicom Gradskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg, obilježena 29. obljetnica osnutka. Program obilježavanja započeo je „Lijepom našom“, te minutom šutnje za preminule članove HDZ-a i poginule i umrle hrvatske domoljube. Također, ispunjena dvorana svadbenog salona „La Viva“ mogla je vidjeti prezentaciju i prisjetiti se mnogih stvari kroz ovih 29. godina, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na obilježavanju je bilo prisutno preko 500 uzvanika, a među njima su bili mnogi članovi svih Općinskih odbora HDZ-a Široki Brijeg od osnivanja do danas, članovi svih Temeljnih ogranaka HDZ-a BiH Široki Brijeg, osnivači, članovi, simpatizeri i prijatelji HDZ-a BiH Široki Brijeg.

Također, veliki broj visokih uzvanika i gostiju: izaslanstvo predvođeno dr. Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a, predstavnici svih stranačkih struktura, kao i izabrani dužnosnici HDZ BiH sa svih razina vlasti, predstavnici kulturnog, znanstvenog i športskog života, gospodarstvenici, čelnici javnih institucija, poduzeća, ustanova i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sve nazočne na prigodnoj svečanosti večeras je pozdravio i dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH te čestitao stranačku obljetnicu.

„Ostvarili smo izniman rezultat na koji uistinu moramo biti ponosni i koji govori da jesmo stožerna stranka. Zbog toga me raduju ove riječi koje podsjete na ono vrijeme prije 29. godina, kako je to sve bilo. Posebna zahvala svim utemeljiteljima i onima među nama i onima koji nisu danas živi, jer je to bilo ključno vrijeme za donositi važne odluke i imati jasno vizionarstvo. Isti problemi koji su tada bili kada su Hrvati BiH u pitanju i danas su u većoj mjeri ispred nas i danas razmišljamo o tome što trebamo raditi kao predstavnici političkog projekta HDZ-a i Hrvatskog naroda u državi“, poručio je  Čović

Osvrnuo se Čović i na europski put Bosne i Hercegovine, poručivši kako HDZ BiH taj put uvijek i snažno zagovara.

„Moramo biti do kraja obazrivi, sve do trenutka kada euroatlantski projekt ne zaživi u BiH i zbog toga kao HDZ uvijek snažno naglašavamo, iako neki postavljaju pitanje što radimo to toliko glasno i na takav način i upravo zbog toga što želimo naći svoje mjesto u svojoj domovini BiH. Republika Hrvatska je svoje postigla i mi moramo tako, potpunu jednakopravnost ostvariti i u BiH i osigurati da hrvatski narod kao konstitutivni narod kroz svoje legitimne predstavnike može odlučivati o svojoj sudbini“, poručio je.

Govoreći o uspostavi Vijeća ministara i razgovorima između tri stranke, Čović je naglasio kako je došlo vrijeme da se uspostavi Vijeće ministara po načelima potpune jednakopravnosti tri naroda.

„Ako to uspijemo uraditi u narednih 15-20 dana, naš čitav naglasak će biti pokrenut potpunoj jednakopravnosti nas, primarno kroz izborno zakonodavstvo BiH, koje mora osigurati sve ono što uzvik Ustavnog suda BiH jasno kazao“, poručio je  Čović.

„Moramo vrlo jasnu poruku poslati, na svakoj razini vlasti ovaj rezultat dao nam je mogućnost da se bez nas apsolutno ne može donositi odluka. Da je moglo drugačije ili da je rezultat bio 10 do 20 posto niži, nitko nas ne bi pitao što hoćemo i hoćemo li biti u vlasti. Čitav bi projekt napravili bez nas. Eto koliko je osjetljivo pitanje Izbornog zakona uz sve drugo što ćemo morati riješiti, jer neki i od nas otvaraju pitanja zašto to stalno ne govorimo. Nema potrebe, jer mi ovim ne blokiramo nikakav proces, naprotiv, mi smo Vladu ovdje u županiji i u većini drugih prvi formirali, kazao je Čović.

„Treba nam snaga zajedništva hrvatskog naroda, a to zajedništvo čini i Gradski odbor HDZ BiH Široki Brijeg“, istaknuo je dr. Čović te dodao: „Naša obećanja trebamo realizirati na svim razinama vlasti.“

Skupu se obratio predsjednik Inicijativnog odbora, član Predsjedništva HDZ BiH i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

 

U okolnostima kakve smo imali u vrijeme osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, mi smo bili jedina politička snaga koja je zagovarala neovisnost Bosne i Hercegovine, kazao je između ostalog Ćosić. Istaknuo je kako smo jasno i glasno kazali kako nećemo prihvatiti već tada zahuktalu politiku dominacije i hegemonije i da ne pristajemo na ništa manje od slobode naroda, demokracije, višestranačja. Osvrnuo se na događaje iz prošlosti usporedivši ih s današnjom političkom situacijom te je svima čestitao 29. obljetnicu osnutka i stvaranja stranke u Širokom Brijegu.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg Miro Kraljević u svom govoru osvrnuo se na početke djelovanja i teške okolnosti koje su bile u tom povijesnom trenutku, te se osvrnuo i na stranačko pozicioniranje 29. godina iza.

Čestitao je svima obljetnicu i uputio riječi zahvale. „Imali smo sjajan rezultat na prethodnim izborima, a ovo je večeras prilika da proslavimo obljetnicu i zahvalimo se svima vama. Čeka nas ozbiljan rad, moramo biti organizirani i ne sumnjam uopće da ćemo ostvariti sve planirano“, poručio je Kraljević.

/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

U Loznici likvidiran Albanac koji je ubio srpskog policajca

Potpredsjednik srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je kako je likvidiran Faton Hajrizi, Albanac koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -