Published On: Pon, stu 6th, 2017

ČOVIĆ U MELBOURNU Upoznao se s aktivnostima Hrvatskog katoličkog centra i Australsko-bosanskog akademskog foruma

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović s izaslanstvom nazočio je svetoj misi u crkvi Sv. Leopolda Mandića u Melbournu. Nakon mise iskoristio je prigodu te se upoznao s djelovanjem Hrvatskog katoličkog centra u sklopu kojega se crkva nalazi, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Vlč. Josip Vranješ, voditelj Centra, istaknuo je u razgovoru s Čovićem kako je HKC centar svih zbivanja hrvatskog iseljeništva u ovom dijelu Australije, te da aktivno održavaju veze s domovinom kroz razne projekte. Naveo je kako Hrvatski katolički centar „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ Sunshine/Melbourne već tradicionalno organizira humanitarne akcije za pomoć siromašnim studentima u Bosni i Hercegovini za koje se brine zaklada „Za mudrost i plemenitost – pro sapientia et clementia“.

Također je kazao kako se i kroz djelovanje vrlo cijenjenog folklornog ansambla „Hrvatska zora“, koji broji nekoliko stotina članova, nastoje očuvati običaji iz domovine.

Nakon posjeta Hrvatskom katoličkom centru, predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović susreo se i s izaslanstvom Australsko-bosanskog akademskog foruma.

Teme sastanka bile su razmjena obrazovnih iskustava i poboljšanje suradnje akademskih zajednica BiH i Australije, ali i važnost europskog puta BiH.

Čović ih je upoznao s napretkom BiH na euroatlantskom putu, te izrazio očekivanja da će naša zemlja dobiti kandidacijski status već početkom sljedeće godine. Usuglašeno je kako europski put BiH mora biti prioritet za sve njene žitelje, kako u domovini tako i u iseljeništvu.

Iris Kucuk, predsjednica Australsko-bosanskog akademskog foruma, informirala je dr. Čovića o djelovanju ove udruge. Istaknula je kako je Forum multietnička organizacija otvorena za pristup i sudjelovanje u radu svim prominentnim i utjecajnim pojedincima iz australskog javnog života, koji svojim radom i zalaganjem pomažu napredak bh. zajednice u Australiji. Veliki broj članova su istaknuti znanstvenici, prepoznati u svijetu u svojim poljima djelovanja.

Australsko-bosanski akademski forum do sada je organizirao nekoliko konferencija i simpozija na teme u vezi s BiH. Sastanku su još nazočili i  članovi Foruma: Vedran Drakulić, Sead Omerović, Sanela Osmić, dr. Rijad Kucuk, te dr. Hariz Halilović.

Čović je istaknuo iznimnu važnost njihovog djelovanja, jer su obrazovanje i znanost najbolji predstavnici naše domovine u svijetu. Također je pozvao izaslanstvo da posjeti svoju domovinu, kako bi ostvarili tješnju suradnju s našom akademskom zajednicom./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x