Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Čović: Treća izborna jedinica je jedno od riješenja

Must Read

-Siguran sam da promjenom dinamike u našem ponašanju, stvaramo preuvjete da već iduće godine možemo aplicirati za članstvo u EU. I to kredibilno aplicirati, kazao je u intervjuu za Vijesti.ba predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragan Čović, ujedno i predsjednik HDZ BiH.

VIJESTI.BA: Predsjedništvo BiH usvojilo je Master plan aktivnosti na putu ka članstvu BiH u EU. Kako vi ton komentirate? Što to točno znači?

ČOVIĆ: Veseli me da smo sedam, osam dana nakon moje posjete Bruxellesu, gdje sam preuzeo odgovornost da ćemo u 15-ak dana pokušati riješiti pitanje programske agende i koordinacijskog mehanizma, da smo to počeli i praktično realizirati. Taj Master plan je pretočenje naše izjave u jedan konkretan vremenski okvir i plan u kojem bi se trebali ponašati svi nositelji izvršne vlasti u BiH. Razmatrali smo i primili k znanju plan reformi koji je usvojlo Vijeće ministara. Vjerujemo da će u narednih nekoliko dana nositelji aktivnosti, koji se vežu za tu agendu i potpisati taj plan. To se prije svega odnosi na deset premijera županijskih vlada, gradonačelnika Distrikta Brčko, premijere dva entiteta i Vijeća ministara. Vjerujemo da ćemo onda takav dokument imati u Parlamentu BiH.

Vodili smo i raspravu oko koordinacijskog mehanizma. Dali smo jedan okvir od sedam dana Vijeću ministara da u konačnici završimo priču o tome, te da se otklone sve prepreke koje imamo kako bi mogli dalje normalno raditi na europskom putu kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. To unosi već dovoljno optimizma da Predsjedništvo ne radi ono što nije njegova ustavna ovlast nego da povremeno bude neki koordinator aktivnosti ili da usmjerimo aktivnosti u BiH zbog naše složenosti u organiziranju, a kako bi mogli izvijestiti Federicu Mogherini da smo mi taj ključni iskorak napravili. To je pitanje naše vjerodostojnosti, odnosno kako bi mogli u Beču, 26. i 27. kolovoza naći se s njima i tada razgovarati o narednim, mnogo složenijim koracima, ali i obvezama koje EU može preuzeti na sebe da bi nas potakla u smislu stabiliziranja naših proračuna, odnosno pokretanja mnogih drugih gospodarskih projekata u BiH.

VIJESTI.BA: Pojavile su se informacije da Predsjedništvo BiH nije usvojilo reformsku agendu. Da razjasnimo o čemu se radi?

ČOVIĆ: Predsjedništvo, po Ustavu, ne usvaja nikakav takav dokument, ali smo razmotrili dokument koji je usvojilo Vijeće ministara apsolutno dali potporu jednoj takvoj informaciji. Sad smo preuzeli na sebe obvezu da svi supotpisnici stave potpis na ovaj dokument, da bi poslije išao u parlamentarnu proceduru.

VIJESTI.BA: Kada je u pitanju mehanizam koordinacije, imate li i vi, kao i vaš kolega Mladen Ivanić, informacije da se očekuje da će ga prihvatiti niže razine vlasti?

ČOVIĆ: Vlada RS je davno prihvatila. Ostalo je da mi na drugim razinama to usuglasimo i da vidimo plan određenih korekcija koje bi moge nastupiti u budućnosti, tamo gdje uočavamo neke nedostatke. Vjerujem da će Vijeće ministara i Vlada FBiH takve doumente usvojiti u narednih sedam dana.

VIJESTI.BA: Od EU slijede i značajne „nagrade“ BiH kako bude provodila reforme. Govori se o cifri i do milijardu i pol eura. Hoće li ovo dovesti do stabilizacije proračuna u BiH?

ČOVIĆ: O fiskalnoj problematici BiH i odnosu sa svjetskim financijskim institucijama dugo se priča i dalo bi se puno pričati. Ovo su sigurno pretpostavke da mi možemo o tome razgovarati. Ne bih govorio o onome što ćemo dobiti. Prvo bih rekao – haj’mo uraditi ono što je naša obveza, a ne sumnjam da ćemo dobiti do kraja otvorena vrata kada su ta sredstva u pitanju. I za ovu godinu i za naredne tri godine.

VIJESTI.BA: Treća stavka Master plana je rješavanje slučaja Sejdić – Finci. Kako konačno do rješenja, ako uzmemo u obzir sve razgovore koje su lideri stranaka i predstavnici EU vodili u proteklom razdoblju? Može li BiH do 2017. godine iznaći rješenje?

ČOVIĆ: Morat ćemo. To je nešto što je opet stavljeno kao posao ispred nas. Siguran sam da ćemo, ove godine kada otvorimo priču o Izbornom zakonu, tada i razmatrati sve što se krije u odluci Suda u Strazbourgu kada je u pitanju predmet Sejdić – Finci. Drugim riječima, da riješimo pitanje izbora članova Predsjednštva, delegata u Domu naroda i puno drugih pitanja. Siguran sam da promjenom dinamike u našem ponašanju, stvaramo preuvjete da već iduće godine možemo aplicirati za članstvo u EU. I to kredibilno aplicirati. Ako se ova dinamika zadrži u narednih 15-ak dana, upravo u sedmom i osmom mjesecu, siguran sam da će to svima biti mnogo realnije i jasnije nego što to izgleda danas. Previše smo mi puta to obećavali a nismo izvršavali, tako da idemo raditi ove korake, a sigurno da onda prijatelji izvana neće ostaviti BiH da ne može stabilizirati svoje proračunske tokove, ali i puno drugih gospodarskih i socijalnih projekata. Bit će dosta zahtjevni i trenutno su ispred nas, ali ne možemo ih raditi bez prijatelja izvana koji su nam spremni u tome pomoći.

VIJESTI.BA: Je li rješenje treća izborna jedinica?

ČOVIĆ: Što se tiče izbora, to je jedno od rješenja. Uvijek je bilo na stolu i bit će ponovo. Meni je bitno samo jedno – da predstavnici jednog naroda drugom narodu ne biraju predstavnike. To možemo napraviti na sto načina. Moj stav u pregovirma je da nemamo unaprijed zadano rješenja, nego problem koji trebamo riješiti. Uvjeren sam da ćemo mi u ovoj godini taj problem ostaviti iza sebe.

VIJESTI.BA: Može li europska agenda biti način da se smire strasti u bh. unutarnjim pitanjima?

ČOVIĆ: Djelimično mogu, ali suština stvari je u tome da radimo, jer drugog puta nema. Da budem vrlo prost, briga nekoga za BiH! Ako mi nešto ne želimo, pa zašto bi netko drugi bio uz nas? Hajde da promijenimo takav odnos. Na osnovu toga, uvjeren sam da jesen treba čekati u nekom drugom svjetlu. Ako ništa ne budemo radili, dat ćemo za pravo onima koji misle malo drugačije, da prave socijalne nerede ili nešto drugo. Uvjeren sam da neće biti nijednog razloga za socijalne nerede u bilo kojem mjesecu ove ili naredne godine. Mislim da će svi oni koji su danas opozoicija biti dio parlamentarnog bloka kada krenemo zajedno u rad na europskim pitanjima. Bez opće potpore, mi nemamo šanse na našem europskom putu.

VIJESTI.BA: Dio reformske agende je i zakon o radu u oba entiteta. Vlada FBiH ga je danas usvojila i proslijediće ga u parlamentarnu proceduru. Međutim, SDP BiH, SBB BiH i DF istakli su da neće podržati takav zakon neusaglašen sa sindikatima. Očekujete li da će i bez ove tri stranke postojati većina koja će usvojiti spomenuti zakon?

ČOVIĆ: Većina se može stvoriti, ali nije pametno da se stvara na takav način. Za krucijalna pitanja u BiH moramo pokazati da jesmo lideri i da znamo uzeti svoju lidersku poziciju. S druge strane, to bi značilo da okupimo sve oko takvih ideja. Nije problem naći 50 ruku, pa da kažemo da smo to usvojili. Mislim da je mnogo mudrije oko suštinskih stvari tražiti potporu svih koji danas nešto znače u političkom životu BiH. To je jedno od mojih nastojanja i potrudit ću se da ovih dana održim sastanke s predsjednicima stranaka koje danas imaju poziciju opozicije na različitim razinama vlasti kako bismo razgovarali o tome. To je za mene put, a ne kako ćemo imati jednu ruku više ili manje u nekom dokumentu. Većina s jednim glasom gore ili dole je varljiva da bismo ušli u neke strateške projekte, a ovo o čemu sada pričamo, pa i zakon o radu, strateške su stvari.

VIJESTI.BA: Hoće li predsjednik FBiH Marinko Čavara smijeniti preostala tri federalna ministra DF-a, ali i kako naći rješenje za problem potpredsjednika FBiH iz DF, koji očito neće u opoziciju?

ČOVIĆ: Mislim da je upravo problem u potpredsjedniku FBiH. Ne mogu govoriti o tome kako će predsjednik Čavara postupiti. Stranačke smo kolege i razgovaramo s tim u vezi. U ovom trenutku, njegov stav je bio da ne smjenjujemo sve ministre, dok ne riješimo to je li DF poziija ili opozicija. Ne možete govoriti da ste opozicija, prozivati ono što radi vlast, a imati svog dopredsjednika kao šefa izvršne vlasti u FBiH po Ustavu FBiH. Ta dva pitanja se moraju rješavati u paketu i mislim da ćemo ih rješavati upravo u razgovoru predsjednika stranaka.

VIJESTI.BA: Za kraj razgovora, Vaš osvrt na posjetu članova Predsjedništva BiH Beogradu i susret sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

ČOVIĆ: Atmosfera je bila zaista prijateljska, iako smo mi došli tek 11 dana nakon Potočara, pa je sasvim jasno u kakvom je ambijentu sve skupa organizirano. Domaćin se pokazao kao pravi domaćin i pokazao kako se to radi kada dolazite u jednu organiziranu državu. Uvjeren sam da je to dosta snažna poruka svima nama u BiH kada dočekujemo nama drage goste ili ljude koje smo pozvali da nas posjete.

Siguran sam da smo otvorili vrlo bitna pitanja. Vrlo brzo će se vidjeti da ćemo imati zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije. Siguran sam da će iz tih razgovora izaći dinamična aktivnost kada su u pitanju gospodarski projekti, jer mnogo više možemo utjecati na svjetsko tržište kada je u pitanju energija, određeni dijelovi namjenske industrije, te zajednički infrastrukturni projekti, ukoliko možemo prepoznati neke zajedničke točke. O tome smo temeljno razgovarali tijekom posjete. Također, želimo da do okupljanja svih ljudi iz EU u Beču možemo prezentovati i te zajedničke projekte dviju država. U tom smislu, uz sva druga otopljavanja naših odnosa, vidim vrijednost posjete Beogradu./Vijesti.ba/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vesna Pusić: U Hrvatskoj ima koketiranja s rehabilitacijom ustaštva

Ne mislim da je komemoracija u Jasenovcu nevažna ili da pada u sjenu. Dapače, mislim da je to vrlo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -