Published On: Pet, pro 21st, 2012

Čović: Tihić je, da je imalo iskren, trebao reagirati onda kada su Bošnjaci izabrali Željka Komšića, ali je šutio

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović upriličio je danas prijam u Središnjici te stranke u Mostaru za predstavnike medija na kojemu je odgovarao na mnogobrojna novinarska pitanja u svezi aktualne političke situacije u BiH, s posebnim akcentom na trenutačnu političku situaciju u Federaciji BiH. 
Predsjednik Čović je zaželio svima onima koji slave Božić prigodnu čestitku i svima mnogo uspjeha u novoj 2013. godini na polju njihove djelatnosti. Međutim, ni ovaj, kao i prethodni prijami nije mogao proći bez mnogobrojnih novinarskih pitanja na koje je predsjednik Čović odgovarao krajnje strpljivo.
Na ono najaktualnije, odbijanje predsjednika F BiH Živka Budimira da smijeni osam ministara iz sadašnje Vlade, predsjednik Čović je kazao kako će se već danas sastati s predsjednikom HDZ-a 1990 dr. Božom Ljubićem na kojemu će zauzeti zajednički stav o daljnjim koracima, naglasivši kako je žalosno da se još uvijek „bavimo posljedicama izbora iz 2010. godine“. „Do konca ove godine imat ćemo niz međusobnih sastanaka svih relevantnih stranaka i zauzeti konačan stav“, kazao je Čović.
Kada je u pitanju kompletna politička situacija u BiH, Čović je kazao kako je i previše skupina i izvana i unutar same BiH koje su zainteresirane da u ovoj zemlji imamo permanentnu političku krizu.
„BiH nitko kao državu ne može srušiti ni iznutra niti izvana jer je ona trajna kategorija, a što se tiče aktualne četvorke (oba HDZ-a, SDP-a i SNSD-a), suština je u tome kako je ona poduzela i poduzima sve kako bi se kriza u BiH riješila, i prva tri mjeseca iduće godine su ključna i izazov za vladajuću šestorku na razini BiH (oba HDZ-a, SDP, SNSD, SDS i SBBBiH) u rješavanju mnogih nagomilanih problema. Dakle, u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti ravnopravna; treba zaštititi njihovu poziciju, a posebice hrvatskog naroda kao najmalobrojnije konstitutivne kategorije“, kazao je Čović.
Odgovarajući na novinarsko pitanje glede rješenja krize u Mostaru, u svjetlu nedavnog boravka i izjava predsjednika SDA Sulejmana Tihića, Čović je kazao kako Mostar ne smije postati grad slučaj.
„Ja sam izjavljivao i stojim iza tih izjava kako je Mostar stolni grad Hrvata, ali time nisam umanjio činjenicu kako je on jedini pravi multietnički grad u BiH, što znači kako je podjednako i bošnjački i srpski i svih njegovih građana. Ova moja izjava nije nikakva prijetnja Mostaru već onih koji prijete oružjem i novim sukobima, oni su prava opasnost za Mostar“, kazao je Čović.
Komentirajući najnovije Tihićeve izjave o rekonstrukciji općina na čitavom području BiH, on je kazao kako to može biti jedan od koncepata o kojemu bi se moglo razgovarati, ali se upitao zašto Tihić sada o tome govori jer se to moglo uraditi u proteklih 17 godina, ističući kako su i Mostar i Travnik daytonske kategorije, ali Travnik više nitko ne spominje iako je izašao iz te kategorije, dok se od Mostara radi grad slučaj.
„Tihić je, da je imalo iskren, trebao reagirati onda kada su Bošnjaci za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH izabrali Željka Komšića, ali je šutio. Zašto tada nije reagirao i kazao kako to nije pošteno, upitao se Čović, naglašavajući kako druga dva naroda moraju shvatiti kako ovdje živi i treći konstitutivni narod. „I Tuzla može imati pet općina, ali zašto se zapelo da se to najprije napravi u Mostaru?“, upitao je Čović.
Kada je u pitanju sudbina OHR-a u BiH, predsjednik HDZ-a BiH je kazao kako smo u visokim predstavnicima međunarodne zajednice do sada imali samo stereotipe, a uzgred je spomenuo i prijetnje („ispod stola i one druge prirode“) koje je imao zbog svojih stajališta i stajališta HDZ-a BiH.
Ni jedan dužnosnik ove stranke nikada nije bio okrenut protiv BiH. To je činjenica od koje se ne može pobjeći. Kada smo spominjali četiri federalne jedinice, sa sjedištima u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci, to nije bilo upereno protih BiH, ali su neki odmah to tumačili kao našu težnju za stvaranjem trećeg entiteta u BiH, a mi smo govorili ne o nacionalnim teritorijima nego o teritorijalnom diskontinitetu BiH.
Na pitanje o sudbini OHR-a u BiH, Čović je kazao kako je uvjeren kako ova institucija u 2013. godini neće imati sjedište u BiH, a na pitanje o promjeni vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji, izričito je kazao kako do toga može doći samo pod uvjetom da se prije toga završi rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH. (Dnevnik.ba/F)