Published On: Ned, srp 1st, 2012

ČOVIĆ: Budimir upada iz zamke u zamku, Dnevni list podmeće, prošla su vremena kada je Zagreb vodio politiku BH Hrvata

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je za “Dnevni avaz” da su HDZ BiH i HDZ 1990 odavno ujedinili razmišljanje kada je u pitanju BiH, pozicija hrvatskog naroda i europski put naše zemlje. Komentirajući navodne zahtjeve Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a Hrvatske, za ujedinjenjem dva HDZ-a u BiH, Čović kaže da rukovodstva dvije stranke to nikada neće raditi zbog nekog drugog, osim svojih glasača i članova.

– To je razina koju smo dostigli i više od toga bi bila špekulacija, osobito da netko izvana, bez obzira tko je to, traži i osjeća potrebu za nečim takvim. Ako se stvori nekada jedan ambijent i procijeni od oba vodstva da je i to racionalno, možemo o tome razmišljati, ali to isključivo kao potrebu naših glasača i članova. U ovome trenutku u tom smislu se ne vode baš nikakvi razgovori – kaže Čović.

Kada je u pitanju proces rekonstrukcije vlasti na državnoj i federalnoj razini, Čović kaže da očekuje da će sve biti gotovo do 15. srpnja.

– Ima tu više kalkulacija. Ako želimo presjeći, ima mehanizama da to provedemo, na državnoj razini i bez Doma naroda, ako treba. Procjenjivat ćemo hoćemo li koristiti neke druge mehanizme – kaže Čović.

Kada su u pitanju zbivanja na federalnoj razini te nezakonita smjena ministra Desnice Radivojevića, Čović kaže da ne zna zašto se to čini.

– Mislim da SDA time neće ništa dobiti, osim što se otvara puno priča i naznaka o načinu rada u nekim strankama. Radivojević je izrazio volju da ostane u Federalnoj vladi i on će u njoj ostati. Nitko ne može utjecati. Ono što sam ja čuo i što mi nije jasno i što nije dobro, da je napravljen falsifikat u potpisima, te da je jedna izjava vezana za stranku pretočena u izjavu vezanu za vlast. Nema potrebe oko toga dalje raspravljati. Ako su SDP i SBB spremni prihvatiti Radivojevića, on će biti tamo – kaže Čović.

On dodaje da Živko Budimir upada iz zamke u zamku. Ističe da Budimira ne doživljava kao predsjednika FBiH, jer je napravio već dovoljno štete te bi mu “bilo mudrije da se izvuče iz svega i sačuva malo dostojanstva”.

Dragan Čović kaže da je sastanak predsjednika bh. stranaka s dužnosnicima Europske unije u Bruxellesu bio više nego pozitivan, što govori i Mapa puta koju je dobila BiH.

– Vjerujem da je ono što smo dobili moguće realizirati. Naš šestorica smo se vrlo jasno izjasnili o tome i kazali da nema nijednog razloga da sve zahtjeve ne provedemo i do kraja godine predamo aplikaciju za članstvo u EU – kaže Čović.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare