Utorak, 21 svibnja, 2024

ČOVIĆ: Budimir upada iz zamke u zamku, Dnevni list podmeće, prošla su vremena kada je Zagreb vodio politiku BH Hrvata

Must Read

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je za “Dnevni avaz” da su HDZ BiH i HDZ 1990 odavno ujedinili razmišljanje kada je u pitanju BiH, pozicija hrvatskog naroda i europski put naše zemlje. Komentirajući navodne zahtjeve Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a Hrvatske, za ujedinjenjem dva HDZ-a u BiH, Čović kaže da rukovodstva dvije stranke to nikada neće raditi zbog nekog drugog, osim svojih glasača i članova.

– To je razina koju smo dostigli i više od toga bi bila špekulacija, osobito da netko izvana, bez obzira tko je to, traži i osjeća potrebu za nečim takvim. Ako se stvori nekada jedan ambijent i procijeni od oba vodstva da je i to racionalno, možemo o tome razmišljati, ali to isključivo kao potrebu naših glasača i članova. U ovome trenutku u tom smislu se ne vode baš nikakvi razgovori – kaže Čović.

Kada je u pitanju proces rekonstrukcije vlasti na državnoj i federalnoj razini, Čović kaže da očekuje da će sve biti gotovo do 15. srpnja.

– Ima tu više kalkulacija. Ako želimo presjeći, ima mehanizama da to provedemo, na državnoj razini i bez Doma naroda, ako treba. Procjenjivat ćemo hoćemo li koristiti neke druge mehanizme – kaže Čović.

Kada su u pitanju zbivanja na federalnoj razini te nezakonita smjena ministra Desnice Radivojevića, Čović kaže da ne zna zašto se to čini.

– Mislim da SDA time neće ništa dobiti, osim što se otvara puno priča i naznaka o načinu rada u nekim strankama. Radivojević je izrazio volju da ostane u Federalnoj vladi i on će u njoj ostati. Nitko ne može utjecati. Ono što sam ja čuo i što mi nije jasno i što nije dobro, da je napravljen falsifikat u potpisima, te da je jedna izjava vezana za stranku pretočena u izjavu vezanu za vlast. Nema potrebe oko toga dalje raspravljati. Ako su SDP i SBB spremni prihvatiti Radivojevića, on će biti tamo – kaže Čović.

On dodaje da Živko Budimir upada iz zamke u zamku. Ističe da Budimira ne doživljava kao predsjednika FBiH, jer je napravio već dovoljno štete te bi mu “bilo mudrije da se izvuče iz svega i sačuva malo dostojanstva”.

Dragan Čović kaže da je sastanak predsjednika bh. stranaka s dužnosnicima Europske unije u Bruxellesu bio više nego pozitivan, što govori i Mapa puta koju je dobila BiH.

– Vjerujem da je ono što smo dobili moguće realizirati. Naš šestorica smo se vrlo jasno izjasnili o tome i kazali da nema nijednog razloga da sve zahtjeve ne provedemo i do kraja godine predamo aplikaciju za članstvo u EU – kaže Čović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -