Published On: Uto, ruj 20th, 2016

ČOVIĆ U PISMU ZAHVALE MOGHERINI I HAHNU: Europska budućnost je jedina moguća budućnost naše domovine


Poštovana visoka povjerenice Mogherini i gdine povjereniče Hahn,
obraćam vam se u svezi danas objavljenih zaključaka Europskog vijeća Europske unije u kojima je vrednovan i napredak koji je BiH postigla na svom europskom putu. U njima je, što me na osobit način raduje, iznova potvrđena europska perspektiva BiH kao jedina prihvatljiva za sve njene narode i građane. Sasvim je sigurno kako je upravo vjerodostojan zahtjev za članstvo, uz sve ono što mu je prethodilo, nepovratno pokrenuo i usmjerio Bosnu i Hercegovinu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.
Neosporiva je činjenica kako ste u ovom procesu upravo vi osobno imali nezamjenjivu ulogu. Dopustite mi da i ovom prigodom još jednom zahvalim na razumijevanju, potpori i energiji koju ste dali i koju i dalje nesebično pružate kako bi nam pomogli na našem daljnjem putu integriranja. Današnji uspjeh Bosne i Hercegovine je upravo i rezultat zajedničke suradnje utemeljene na uzajamnom razumijevanju i povjerenju kroz našu intenzivnu komunikaciju. Uvjeren sam da samo tako možemo nastaviti dalje i postizati nove uspjehe za svjetliju, europsku budućnost Bosne i Hercegovine.
Podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo 15. veljače ove godine je stvorilo sve pretpostavke za nesmetanu dinamizaciju procesa integracije BiH u EU. Time je naš odnos iznova reformaliziran, što potvrđuje i pismena posvećenost svih razina vlasti o provođenju nužnih reformi.
Ipak, unatoč svemu ne možemo biti potpuno zadovoljni postojećom dinamikom realizacije obveza. Iskazujem svoju zabrinutost zbog potpuno nepotrebnih kašnjenja i odgoda koje smo imali, što je dovoljan dokaz kako ipak nismo u potpunosti uspjeli sačuvati kontinuiran fokus na onome što je važno za europsku budućnost BiH.
Vidno usporavanje europske dinamike nas je ostavilo ranjivim na neke druge, kazao bih čak i anti-europske tendencije i utjecaje. Jasno je kako nismo do kraja bili vjerodostojni prema EU, ali i onome sto smo na sebe preuzeli kao obvezu i to je nešto čega moramo bi
ti svjesni i što moramo promijeniti. Stoga će BiH u budućnosti morati puno bolje i brže rješavati svoja otvorena pitanja.
Imajući u vidu stvarno stanje u Bosni i Hercegovini, uvjeravam Vas kako ću u narednom razdoblju, u još i intenzivnijem obujmu sve svoje intelektualne i fizičke kapacitete, kao i rad Ureda hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usmjeriti isključivo na ubrzanje procesa integracija, konkretno za realizaciju narednog velikog cilja, a to je stjecanje kandidacijskog statusa, najkasnije do konca naredne godine. Bez ikakve sumnje to smo mogli i mnogo ranije učiniti da nam, između ostalog, nisu nametnute teme koje, pored toga što unose nemir i skreću pozornost s europskog puta, razgrađuju sve do sada postignuto i na taj način izravno štete našoj europskoj perspektivi.
Vjerujem kako će približavanje i članstvo u EU postupno banalizirati i u velikoj mjeri neutralizirati mnoga teška politička pitanja koja se danas čine životno važnim ili im se barem nezasluženo pridaje takav značaj. Čak što više, politizacija europskih pitanja kao i bavljenje političkim pitanjima koja nemaju nikakvu mogućnost unapređenja unutarnjih odnosa i približavanja EU je postala nedopustiva praksa kojoj se moramo odlučno oduprijeti. Ona ometaju i usporavaju demokratske procese, a u ovom trenutku čak obesmišljavaju predstojeće lokalne izbore na način da postaju vrlo moćan instrument predizborne kampanje, bez da imaju dodirnih točaka s lokalnim pitanjima.
Konačno, i postojeće „hrvatsko pitanje u BiH“ temeljeno na činjeničnoj institucionalnoj neravnopravnosti Hrvata u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, je nešto što smo dužni kandidirati kao izazov za ovu zemlju i to je naša ustavna obveza, ali nikako na način da pretpostavljamo ta pitanja europskom putu, upravo znajući da su uzajamno potpuno kompatibilna. Svjesni smo kako je nemoguće zamisliti zemlju članicu EU koja u sebi ima tako izraženu neravnopravnost i koja je u sukobu sa vlastitim temeljnim ustavnim propozicijama i kao hrvatski član predsjedništva imam osobitu odgovornost i prema ovom pitanju.
U tom kontekstu skrećem vašu pozornost i na pismo koje sam 23. kolovoza uputio zemljama članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (Peace implentation council–PIC), a kako bi ukazao na sav značaj otvorenih pitanja, gdje sam taksativno naveo u čemu se točno sastoji neravnopravnost, te da je ona vrlo konkretna i dokaziva, a ne plod individualnih nahođenja ili subjektivnog osjećaja.
Previše je izazova, želimo pomoći i omogućiti da sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, kao i svi oni koje se tako ne izjašnjavaju, uživaju prava i privilegije koje proizlaze iz članstva, da postanu građani EU.
Europska budućnost je jedina moguća budućnost naše domovine Bosne i Hercegovine. Čvrsto vjerujem kako svi narodi i građani BiH žele biti sudionici takvog poretka. Na svima nama je zajedno, kao i na ostalim političkim predstavnicima svih konstitutivnih naroda u našoj multinacionalnoj državi, da tu ideju dovedemo do kraja.
Nadam se da ćete nam u tomu nastaviti nesebično pomagati. To je važan i nezamjenjiv poticaj svima nama u Bosni i Hercegovini da usprkos svim postojećim izazovima, ustrajemo na teškim reformama koje nam u narednom razdoblju tek predstoje.
S osobitim poštovanjem,
Dr. Dragan Čović