Published On: Uto, ruj 20th, 2016

PREDSJEDNIŠTVO BIH VIDNO ZADOVOLJNO: Prihvaćen je zahtjev BiH za članstvo u EU, današnji dan i Sarajevo nazvalo povijesnim…

Nakon što je Predsjedavajući Predsjedništva BIH , hrvatski član predsjedništva Dragan Čović, u ime Predsjedništva BIH  zahtjev za članstvo u Europskoj uniji predao u veljači  ove godine, taj potez je u retrogradnim krugovima označen kao šarlatanski.
Jedan dio sarajevske političke scene koji je sljedbenik komunističkih ideja osudio ga je, dok je državotvorni dio bošnjačke politike pozdravio ovaj potez.
Tako su srpski lideri te Izetbegović i Radončić stali iza Čovića dok su DF i SDP pokušali ismijati ovu aplikaciju.
Koliko je BIH podijeljeno društvo, čak i po pitanju EU integracija najbolje svjedoči podatak kako je jedan sveprisutni sociolog mržnje koji godinama bijes sije  preko Federalne TV, nazivajući pogrdnim imenima sve koji ne vide BIH stvarnost kao on, navodni akademik koji inače Čovića u patološokoj  mržnji naziva “karcinomom za hrvatski narod” tada je napisao kako “Federica Mogherini, europska izaslanica za vanjsku politiku,  prima aplikaciju od Čovića radi interesa vlastitog dupeta“.
Premda dotični predaje na Sveučilištu u Mostaru, dakle u europskijem dijelu BIH i  dužan je poštovati etički kodeks istog,  iako  godinama uživa u novcima koji mu uplaćuje mladost  naroda protiv čijih se kolektivnih prava uporno  bori, dotični profesor još uvijek nije pozvan pred Etičko vijeće Sveučilišta u Mostaru, premda svojim javnim istupima šteti ugledu Sveučilišta na kojem je korisnik proračunskih sredstava.
U Mostaru je inače, na dan predaje aplikacije priređen vatromet, budući da su Hrvati svjesni da im ulazak u EU osigurava poštivanje kolektivnih prava, no lijevi prokomunistički i unitarni mediji ismijali su i taj čin.
Nakon što su ispunjeni svi uvjeti europske agende koji su nužni  za razmatranje aplikacije, Vijeće Europske unije danas je i formalno zatražilo od Europske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.
To znači da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dobiti set od nekoliko tisuća pitanja na koja treba dati odgovor.
Težak put ka EU nas tek čeka, no vrata nam je Europa otvorila. Budimo pametni.

 

Ovo je pet zaključaka EU o europskom putu BiH:

1. Na dan 15. veljače 2016. godine, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović, predao je aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Europsku uniju. Vijeće je odlučilo provesti postupak utvrđen u članku 49. Ugovora o Europskoj uniji. U skladu s tim, Komisija je pozvana iznijeti svoje mišljenje.
2. Pozivajući se na obnovljeni konsenzus o proširenju, kao što je izraženo u zaključcima Europskog vijeća od 14. i 15. prosinca 2006., Vijeće potvrđuje da budućnost Zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji. Ono ponavlja da napredak svake zemlje prema Europskoj uniji ovisi o njezinim individualnim naporima da se uskladi s kriterijima iz Kopenhagena, kao i uvjetovanosti Procesom stabilizacije i pridruživanja.
3. Ponovivši prethodne zaključke Vijeća, posebice one od 15. prosinca 2015. godine, kao i svoju nedvojbenu predanost perspektivi Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj države, Vijeće pozdravlja značajan napredak u provedbi Reformske agende, koju su usvojile sve razine vlasti u Bosne i Hercegovine. Vijeće poziva BiH da nastavi s naporima kako bi se osigurala učinkovita provedba Reformske agende u skladu s rasporedom akcijskog plana, kojeg su dogovorile vlasti Bosne i Hercegovine, na korist svojih građana i u uskoj suradnji s Europskom unijom, međunarodnim financijskim institucijama i međunarodnim partnerima, kao i civilnim društvom. To bi trebao nastaviti uključivati, pored socio-ekonomskih reformi, reforme u području vladavine prava i javne uprave. Vijeće poziva Komisiju da dodatno izvještava o provedbi Reformske agende, uključujući i koordinacijskog mehanizma. Kada bude pripremala svoje mišljenje o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine, Vijeće traži od Komisije da obratiti posebnu pozornost na provedbu presude Sejdić-Finci.
4. Vijeće pozdravlja parafiranje Protokola o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da si se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Puna provedba SSP-a, uključujući i njegovu adaptaciju, važan je element predanosti zemlje u procesu integracije u EU.
5. Vijeće nadalje pozdravlja dogovor o uspostavi koordinacijskog mehanizma o pitanjima EU. Ono poziva sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju učinkovitu provedbu, kao važan korak ka poboljšanju funkcionalnosti i učinkovitosti.

Poskok.info

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x