Subota, 15 lipnja, 2024

ČOVIĆ: Očekujem da premijer Nikšić povuče kadrovske poteze s ministrima u Vladi FBiH

Must Read

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija održali su danas sastanak u Sarajevu gdje se govorilo i o mogućnosti deblokiranja vlasti u Federaciji BiH, saznaje agencija Anadolija (AA).

Nakon što je danas osam ministara u Vladi Federacije BiH iz Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke Radom za boljitak (NSRB) i Hrvatske stranke prava (HSP) utvrdilo da je premijer FBiH Nermin Nikšić izašao iz zakonskih okvira produžavanjem mandata Upravi Razvojne banke FBiH, odnosno direktoru Ramizu Džaferoviću, te zatražili od njega da se vrati u zakonske okvire i povuče spornu odluku kako bi Vlada mogla nastaviti normalno funkcionirati, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao da se mogu očekivati zahtjevi za razrješenje neposlušnih ministara.

Očekujem da premijer Nikšić povuče i neke kadrovske poteze tamo, jer onaj tko blokira rad Vlade FBiH ne vidim razloga da može tamo sjediti, bez obzira tko je u pitanju. Ne može se to zvati smjenom ministara, ali prijedlogom za razrješenje, svakako. Ova situacija se mora riješiti u narednih 15-tak dana“, izjavio je Čović za AA.

Nadalje, Čović je potvrdio da je razgovarao i s veleposlanicima više zemalja članica Europske unije (EU), odnosno Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Ja sam jasno iskazao naš stav da bi jedino pravo rješenje, rješenje koje istinski rješava problem i otvara procese, bilo da se predsjednik Federacije BiH Živko Budimir povuče s funkcije. Ja očekujem da se to dogodi u narednih pet do šest dana. Čak sam zamolio veleposlanike da nitko ne daje ohrabrenja predsjedniku FBiH, jer mislim da se ni njemu tako ne pomaže, a apsolutno se ne pomaže procesu. Ne možemo praviti drugu koaliciju do ovu koju imamo. Oni iz međunarodne zajednice koji su zabrinuti stanjem u FBiH, a imaju snagu, autoritet i ovlasti da motiviraju tog čovjeka da je najracionalnije da napusti funkciju, trebaju to učiniti. To je najracionalniji put“, naglasio je Čović.

Podsjetio je da parlamentarna većina koja je, uz pomoć međunarodne zajednice birala Budimira, više ne postoji. No, svjestan je da OHR neće ukinuti suspenziju odluke u slučaju Budimira.

Ukoliko Budimir ne ode, upozorava Čović, situacija u FBiH će se dodatno zakomplicirati.

Ponovio je da ljudi iz EU, odnosno PIC-a moraju “ohrabriti čovjeka”, odnosni Budimira da je najbolje da napusti funkciju.

Čović je najavio da će proračun koji je predložio premijer Nikšić idući tjedan sigurno dobiti podršku nove parlamentarne većine u Parlamentu FBiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -