ČOVIĆ NIKAD KONKRETNIJI Izvješća OHR-a piše uvijek ista skupina ljudi iz ureda u Sarajevu i uvijek po istoj špranci

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je u srijedu u Zagrebu da je izvorište pravih problema u BiH mnogo dalje od srpskog člana Predsjedništva BiH kojega je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u svom izvješću prozvao prijetnjom za mir i sigurnost u toj zemlji, ali i regiji.

“Ja sam uvjeren, pošto gospodina Dodika dobro znam, to sam već nekoliko puta rekao: kad bi gospodin Dodik bio jedini problem BiH, to bi se lako riješilo. Mislim da su problemi mnogo složeniji, višeslojni i da je izvorište pravih problema mnogo dalje od gospodina Dodika”, rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ BiH,  u razgovoru za Novu TV.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt planira ovaj tjedan upozoriti Vijeće sigurnosti UN-a da se stanje u BiH opasno komplicira. Schmidt je naveo kako su vlasti Republike Srpske predvođene članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom te koje “predstavljaju stalni i ozbiljni izazov” za Daytonski sporazum, prenijeli su lokalni mediji.

Čović smatra da se novo izvješće ne razlikuje previše od prethodnih, osim što “ima malo više retorike koja podsjeća na neko ratno predvrijeme”. Na upit strahuje li od vojnog sukoba u BiH, rekao je da je “moguće da je Schmidt pretjerao u tim procjenama i oni koji su mu to pisali, ali svatko normalan treba strahovati od bilo kakvih sigurnosnih iskušenja” te dodao da retoriku treba prilagoditi “europskim potrebama i sređivanju stanja u BiH”.

“U tom izvješću je točno da imamo krizu koju nismo imali vjerojatno u zadnjih 25 godina od Daytona. Ponovno je retorika huškačka, ponovno se govori čak o mogućnosti izbijanja sukoba, ugroženosti tog sigurnosnog aspekta, ali oni ključni elementi koji su doveli uopće do te retorike su potpuno zanijekani i ostavljeni po strani”, rekao je Čović.

Kraj krize vidi u rješavanju osnovnih stvari kao što su funkcioniranje pravne države BiH, prava Hrvata i promjena izbornog zakona.

“Kad su Hrvati u pitanju, zadnjih pet, šest godina nalazimo se u situaciji da se moramo boriti za svoju opstojnost, da očuvamo svoj integritet, konstitutivnost”, istaknuo je Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Smatra da Hrvati “ne smiju” dočekati 2022. s postojećim izbornim zakonom, ali kaže da i dalje ima optimizma da će “prije svega kolega Bakir Izetbegović razumjeti da neće moći više birati Hrvatima legitimne predstavnike u Domu naroda”.

Idući opći izbori u BiH planirani su za listopad 2022. a Čović je već ranije naznačio kako bi ih najveća hrvatska stranka mogla bojkotirati ne izmijeni li se prije toga izborni zakon, odnosno ukoliko se Hrvatima ne zajamči da će sami moći birati svog člana Predsjedništva BiH i zastupnike u domovima naroda državnog i entitetskog parlamenta.OVI