Published On: Sri, lis 13th, 2021

Čović nakon kave: “U to se ne dira”

“Zaključak je jasan – ostalo nam je vrlo malo vremena do kraja godine, a da nikada nismo bili u goroj političkoj situaciji i u većoj političkoj krizi od Daytona do danas”, rekao je Čović.

“Kafa/kahva je bila uspješna, ali sve drugo je bilo na razini da trebamo razgovarati unutar BiH, pokušati tražiti rješenja i za ono sve što smo preuzeli kao obaveze, sporazume itd”, rekao je član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović. Dodao je kako primarno misli na Izborni zakon, određene reforme za EU i drugo.

“Zaključak je jasan – ostalo nam je vrlo malo vremena do kraja godine, a da nikada nismo bili u goroj političkoj situaciji i u većoj političkoj krizi od Daytona do danas”, rekao je Čović.

Na izjave Milorada Dodika o samostalnoj RS u okviru dejtonske BiH i drugim njegovim izjavama, kazao je kako na njih gleda “isto kao i na one koji žele razgraditi BiH – državu bez tri kosntitutivna naroda”.

“Trebamo vidjeti šta je tu problem. Je li praviti Dayton 2 bez političke suglasnosti, zadiranje u Ustav BiH ili nešto drugo, kada netko kaže da se vraća izvornim korjenima Daytona. HDZ je stava da nam treba europska BiH, funkcionalna država u kojoj će tri konstitutivna naroda biti do kraja ustavno ravnopravna i predstavljena legitimnim predstavnicima. Nitko nam više ne može birati predstavnike ni u Domu narodu gdje je klub Hrvata ni u Predsjedništvu BiH gdje je hrvatski član”, rekao je Čović.

Čović uputio zamolbu onima koji vole BiH

 

Naveo je i to kako je “RS kao i FBiH je do jedne razine samostalna i da to Anex 4 Daytona jasno definira”.

“Moja zamolba svima koji vole BiH – dajmo čitati Ustav, neka ga tumače eksperti ustavnog prava i suci Ustavnog suda, a ne mi da kažemo šta bi dobro bilo. Imamo pravo kazati, ali ustav je ustav dok se ne promijeni, a čini mi se da ćemo ga teško promijeniti. Etnički predznak se može brisati, ne vidim ih u Ustavu uopće. Imate jasnu odrednicu konstitutivnih naroda i odrednicu koju je dao Ustavni sud na apelaciju rahmetli Alije Izetbegovića da je kosntitutivnost natrkovljujuća ustavna kategorija. U to se ne dira. Može se dirati, ali onda moramo Ustav iz korjena promijeniti. S ove pozicije nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće prihvatiti da se konstitutivni narodi izbrišu iz BiH. To je temelj BiH, referendumsko pitanje i sve što smo dogovarali. Da bi se to promijenilo trebali bi dugi razgovori, danas nije vrijeme za to. Danas nam trebaju minimalni da dobijemo izmjene izbornog zakona”, zaključio je Čović.

Čović sa Sejdićem

Dragan Čović se u srijedu 13. listopada susreo i s predsjednikom romskog informativnog centra “Kala Sari” Dervom Sejdićem, s kojim je razgovarao o Izbornom zakonu BiH.

Sastanak je bio izvrsna prilika za razmjenu mišljenja i ideja o svim predstojećim političkim aktivnostima koje usmjeravaju evropsku dimenziju Bosne i Hercegovine, piše N1.

Razgovarano je o aktualnim političkim susretima i dijalogu s najvišim domaćim i međunarodnim političkim predstavnicima oko izmjena Izbornog zakona BiH, koje nužno moraju otkloniti sve oblike nametanja, majorizacije i diskriminacije, te u potpunosti omogućiti aktivna i pasivna biračka prava svima u Bosni i Hercegovini.

Čović je prezentirao Sejdiću modele koje zagovaraju legitimni politički predstavnici Hrvata i koji u potpunosti implementiraju odluku ”Sejdić i Finci”, ali i štite ustavna prava konstitutivnih naroda kao temeljnog ustavnog postulata Aneksa IV. koje je i Međunarodni sud za ljudska prava izdvojio kao ustavnopravnu srž cjelokupnog Daytonskog sporazuma.

Na sastanku je usuglašen jedinstven stav kako europski iskorak podrazumijeva zakonske norme koje štite temeljne postavke Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma, priopćeno je iz Ureda zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragana Čovića.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
sim
sim
Gost
8 dana prije

cu razgovarao sa Sejdicem …
a, nemaju njih dvojica o cemu razgovarati nego o tome kako da mu Sejdic ucini uslugu i da se kandidira za Hrvatskog clana predsjednistva a Covke ce mu osigurati sve HDZ legitimne glasove …

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Gost
8 dana prije

Na izjave Milorada Dodika o samostalnoj RS u okviru dejtonske BiH i drugim njegovim izjavama, kazao je kako na njih gleda “isto kao i na one koji žele razgraditi BiH – državu bez tri kosntitutivna naroda”.”

DRAGANE ČOVIĆU – I TI SI NAJOBIČNIJI ERDOGANOV PLAĆENIK!!!

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Gost
Odgovori  Mene kliču Haso_2
8 dana prije

Dragan Čović NIJE BLESAV – Dragan Čović se samo vrlo vješto PRVI BLESAV! Pozivam Marinka i sve poštene Hrvate iz HDZ-a (ako takvi postoje, o.a.) da pod hitno smijene Dragančeta – taj čovjek radi za katarske petro-dolare a ne za BiH Hrvate!

sim
sim
Gost
8 dana prije

jer vec je se “solidno osigurao u biznisu zvanom domoljublje, katolici i Hrvati u BiH” da bi mogao ubrzo napustiti politicke vode i laganice prijeci na Hrvatsko more …

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Gost
Odgovori  sim
8 dana prije

Mogao bi Draganče preći i u Monte Carlo, pa nisu Erdogan i katarski efendija fukare pa da nam Draganče skuplja flaše i sekundarne sirovine po Splitu da bi pregurao od prvog do prvog u mjesecu …

HR1HB1ooo
HR1HB1ooo
Gost
8 dana prije

Zašto se uporno želi sačuvati ova nakaza? Prema muslimanima iz 23% treba napraviti veliku ogradu jer su to teroristi jednostavno kršćani neće da imaju veze s okupatorima iz Azije!

sim
sim
Gost
Odgovori  HR1HB1ooo
8 dana prije

nemoze se Bosna podijeliti … i to ti je znak da je ovoj mafiji dosao kraj … Republika Srpska ce biti uskoro dio Federacije BiH … Nitko u BiH nije nista donio niti iz nje moze iznijeti …

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Gost
Odgovori  sim
8 dana prije

Muslimani su donijeli islam pa bi se to moglo i iznijeti…

sim
sim
Gost
Odgovori  Mene kliču Haso_2
8 dana prije

nece iznijeti nitko nista – a islam mozes gledati u BiH kao njenu sansu i prednost pored svih ostalih religija …

sim
sim
Gost
Odgovori  Mene kliču Haso_2
8 dana prije

razumijes – bitno je samo ove dzabalebarose i mafiju detektirati i strpati ih gdje im je mjesto – pogotovu politicku …