Čović nakon kave: “U to se ne dira”

“Zaključak je jasan – ostalo nam je vrlo malo vremena do kraja godine, a da nikada nismo bili u goroj političkoj situaciji i u većoj političkoj krizi od Daytona do danas”, rekao je Čović.

“Kafa/kahva je bila uspješna, ali sve drugo je bilo na razini da trebamo razgovarati unutar BiH, pokušati tražiti rješenja i za ono sve što smo preuzeli kao obaveze, sporazume itd”, rekao je član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović. Dodao je kako primarno misli na Izborni zakon, određene reforme za EU i drugo.

“Zaključak je jasan – ostalo nam je vrlo malo vremena do kraja godine, a da nikada nismo bili u goroj političkoj situaciji i u većoj političkoj krizi od Daytona do danas”, rekao je Čović.

Na izjave Milorada Dodika o samostalnoj RS u okviru dejtonske BiH i drugim njegovim izjavama, kazao je kako na njih gleda “isto kao i na one koji žele razgraditi BiH – državu bez tri kosntitutivna naroda”.

“Trebamo vidjeti šta je tu problem. Je li praviti Dayton 2 bez političke suglasnosti, zadiranje u Ustav BiH ili nešto drugo, kada netko kaže da se vraća izvornim korjenima Daytona. HDZ je stava da nam treba europska BiH, funkcionalna država u kojoj će tri konstitutivna naroda biti do kraja ustavno ravnopravna i predstavljena legitimnim predstavnicima. Nitko nam više ne može birati predstavnike ni u Domu narodu gdje je klub Hrvata ni u Predsjedništvu BiH gdje je hrvatski član”, rekao je Čović.

Čović uputio zamolbu onima koji vole BiH

 

Naveo je i to kako je “RS kao i FBiH je do jedne razine samostalna i da to Anex 4 Daytona jasno definira”.

“Moja zamolba svima koji vole BiH – dajmo čitati Ustav, neka ga tumače eksperti ustavnog prava i suci Ustavnog suda, a ne mi da kažemo šta bi dobro bilo. Imamo pravo kazati, ali ustav je ustav dok se ne promijeni, a čini mi se da ćemo ga teško promijeniti. Etnički predznak se može brisati, ne vidim ih u Ustavu uopće. Imate jasnu odrednicu konstitutivnih naroda i odrednicu koju je dao Ustavni sud na apelaciju rahmetli Alije Izetbegovića da je kosntitutivnost natrkovljujuća ustavna kategorija. U to se ne dira. Može se dirati, ali onda moramo Ustav iz korjena promijeniti. S ove pozicije nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće prihvatiti da se konstitutivni narodi izbrišu iz BiH. To je temelj BiH, referendumsko pitanje i sve što smo dogovarali. Da bi se to promijenilo trebali bi dugi razgovori, danas nije vrijeme za to. Danas nam trebaju minimalni da dobijemo izmjene izbornog zakona”, zaključio je Čović.

Čović sa Sejdićem

Dragan Čović se u srijedu 13. listopada susreo i s predsjednikom romskog informativnog centra “Kala Sari” Dervom Sejdićem, s kojim je razgovarao o Izbornom zakonu BiH.

Sastanak je bio izvrsna prilika za razmjenu mišljenja i ideja o svim predstojećim političkim aktivnostima koje usmjeravaju evropsku dimenziju Bosne i Hercegovine, piše N1.

Razgovarano je o aktualnim političkim susretima i dijalogu s najvišim domaćim i međunarodnim političkim predstavnicima oko izmjena Izbornog zakona BiH, koje nužno moraju otkloniti sve oblike nametanja, majorizacije i diskriminacije, te u potpunosti omogućiti aktivna i pasivna biračka prava svima u Bosni i Hercegovini.

Čović je prezentirao Sejdiću modele koje zagovaraju legitimni politički predstavnici Hrvata i koji u potpunosti implementiraju odluku ”Sejdić i Finci”, ali i štite ustavna prava konstitutivnih naroda kao temeljnog ustavnog postulata Aneksa IV. koje je i Međunarodni sud za ljudska prava izdvojio kao ustavnopravnu srž cjelokupnog Daytonskog sporazuma.

Na sastanku je usuglašen jedinstven stav kako europski iskorak podrazumijeva zakonske norme koje štite temeljne postavke Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma, priopćeno je iz Ureda zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragana Čovića.