Published On: Tue, Nov 12th, 2013

ČOVIĆ: Mostar je jedan paket koji dogovaramo sa SDA

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, gostujući u emisiji ‘DANAS’ Radija Bosne i Hercegovine, govorio je o optužbama na račun njegove stranke da se tijekom razgovora pod okriljem Europske unije, u stvari, rješava hrvatsko pitanje. Odgovarajući na pitanje s kim će HDZ pred naredne izbore blisko surađivati, Čović je odgovorio:

Prije svega želimo to dogovoriti unutar hrvatskog naroda. Ja sam uvjeren da ćemo mi to ovaj put uspješno završiti sa Hrvatskim narodnim saborom. Pretendiramo da dobijemo dvije trećine hrvatskih glasova. Željeli bismo da ovaj put, zbog specifičnosti narednih izbora i zbog presude ‘Sejdić – Finci’, i mnogih drugih stvari, idemo zajedno, i to ćemo ponuditi i svim drugim strankama.

Što se tiče bošnjačkog naroda, intenzivno pregovaramo sa SDA o podlozi za jedan strateški dokument, jedno strateško partnerstvo između SDA i HDZ-a. Naravno, i među srpskim strankama želimo imati partnere“.

Na pitanje novinarke Ilijane Azinović što će se događati sa Mostarom, Čović je odgovorio:

Mostar je jedan paket koji mi dogovaramo sa SDA. Ako budu išli dogovori kako smo ih posljednji put u Sarajevu dogovorili, a naredni bi trebali biti ovdje u Mostaru, ja vjerujem da nema nijednog razloga da Mostar, Hercegovačko – neretvanska županija i Središnja Bosna i sva druga pitanja ne budu na istom stolu istovremeno riješena. Ako to dogovorimo sa SDA u narednih 15-20 dana, onda nema razloga da do kraja godine i za Mostar nemamo vrlo jasno riješeno pitanje. Ja mislim da će za Mostar biti pravljeni izbori istovremeno kada budu opći izbori“, navedeno je u priopćenju BH radija.