Published On: Uto, stu 12th, 2013

Uhićen Nadan Vidošević, trenutačno na ispitivanju, pretražuju mu imovinu

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević uhićen je zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi izvlačenja 32 milijuna kuna iz Komore, kojoj je na čelu već 18 godina. 

 

Neslužbeno, Vidošević trenutačno odgovara na pitanja istražitelja. Jutros oko 7 sati uhićen je ispred tvornice Kraš. Iz te tvrtke nitko nije htio komentirati uhićenje, no procedura je jasna.

 

Tijekom dana izvršit će se već započeto pretraživanje impozantnog broja Vidoševićevih nekretnina. Policija ga nakon toga ima pravo zadržati 24 sata, nakon čega će ga sprovesti u Županijsko državno odvjetništvo, gdje bi ponovno trebao porazgovarati sa istražiteljima.

Hrvatska gospodarska komora potvrdila je poslijepodne da se u HGK provode istražne radnje nad predsjednikom Komore Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko- računovodstvene poslove Josipom Mladinov.

Unatoč tim istražnim radnjama, sve organizacijske jedinice HGK funkcioniraju normalno i obavljaju planirane aktivnosti, poručuju iz Komore. Također, Nadzorni i Upravni odbor sastat će se sutra i donijeti odgovarajuće odluke, najavljuju iz Komore, napominjući kako će pravovremeno izvještavati javnost o svim daljnjim postupcima.

Zakon jednak za sve

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako nema poseban komentar o uhićenju čelnog čovjeka Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, jer je zakon jednak za sve i mora se provoditi. Je li Vidošević kriv ili nije, o tome će nadležna tijela odlučiti, rekao je Josipović.

 

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Bernard Jakelić nije želio komentirati današnje uhićenje predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, rekavši da ne želi ništa prejudicirati jer postoje institucije koje trebaju odraditi svoj posao i utvrditi eventualnu odgovornost. Cijeli postupak će se provesti i utvrditi eventualna odgovornost, a prije toga ne bismo htjeli komentirati, niti davati bilo kakve izjave, rekao je Jakelić.

 

Svoj komentar dao je i ministar poduzetništva Gordan Maras. On je još od izbijanja afere prije mjesec dana tražio Vidoševićevu ostavku. Sada se pokazalo da, zbilja, neki ljudi u Hrvatskoj, kada upravljaju javnim novcem nemaju tu odgovornost koju bi trebali imati! Ali problem je kada nemate transparentnost, kada nemate nadzor, kada se netko začahuri sam u sebe na 20 godina, a kada oni koji to plaćaju – nemaju pristup ili ga imaju na vrlo ograničen način. I zato treba hrvatski sustav reformirati, rekao je Maras.

 

Poduzeće Kraš priopćilo je da su o privođenju savjetnika svoje uprave Nadana Vidoševića informirani iz medija te da ne mogu komentirati istragu koja je u tijeku.

 

Vrh piramide

 

Prema prvim neslužbenim informacijama tužitelji su uspjeli dokazati da je na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK upravo bio najdugovječniji predsjednik te institucije.

 

Podsjetimo, zbog iste afere, prije mjesec dana uhićeni su Vidoševićeva najbliža suradnica Zdenka Peternel i Davor KomeričkiSumnjiči se da je Petrnel fiktivnim fakturama, uz pomoć dvojice suosumnjičenika, izvukla 32 milijuna kuna. Prijeti joj 10 godina zatvora. Peternel je najvjerojatnije progovorila i o Vidoševićevoj ulozi u ovom slučaju.

 

Trećeoptuženi Igor Premilovac brani se sa slobode. On je priznao da je preko fiktivnih tvrtki i računa u inozemstvu izvlačio novac koji je umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel.

 

‘Muž uvijek zadnji dozna’ 

 

Ovo je vrlo neugodna stvar za HGK, kratko je Vidošević tada komentirao uhićenje pročelnice svojeg ureda Zdenke Peternel. Dodao je da Komora potpuno surađuje s mjerodavnim državnim tijelima i ispunjava sve što se traži. Na pitanje kako je moguće da nije znao što se događa, kazao je: Muž uvijek zadnji dozna. Sve je moguće, ali moramo voditi računa da se prvo nekome dokaže krivnja. 

 

Maras: Čim on govori da nije znao, tu nečega ima

 

U međuvremenu, u medijima se počelo pisati i o milijunima što ih je Komora izdvajala za umjetnine, koje su prema tvrdnjama nekih galerista bile precijenjene. Također, kao moguće sumnjiv posao spominjao se projekt Krašograd, za koji je Kraš 2006. kupio zemljište u Pisarovini na kojem je izgrađen ekopark sa smještajnim, ugostiteljskim i sportskim sadržajima.

Uspon od početka 90-ih

 

Nadan Vidošević na ključnim je političkim i gospodarskim funkcijama još od početka devedesetih, kada se kao mladi financijski direktor cementare uključio u HDZ i postao župan, ministar pa predsjednik Komore. U javnosti je zapamćen i kao jedan od najbogatijih predsjedničkih kandidata, koji je na izborima 2010. obećavao stabilnu i sigurnu Hrvatsku kao državu rada i jednakih mogućnosti.

No nasuprot tim obećanjima, Vidošević je u mnogim novinskim napisima koji su o njemu osvanuli nakon pokretanja istrage u slučaju Remorker prikazivan kao osoba koja je zavidnu imovinu stekla na sumnjiv, moguće i nezakonit način, vrlo često kupnjom nekretnina kojima je preko noći rasla vrijednost.

U poslovni svijet Vidošević ulazi 1984., kada se kao diplomirani ekonomist zaposlio u tvrtki Dalmacijacement, gdje 1990. postaje direktor u trenutku kada je u proglašen stečaj tvrtke. Tri godine poslije dolazi na prvu ozbiljniju političku funkciju. Postaje Splitsko-dalmatinski župan, a zatim i zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora. U ratnoj vladi Nikice Valentića Vidošević je ministar gospodarstva, a od 1995. je na čelu Gospodarske komore. Od 2005. do 2011. bio je i predsjednik Uprave Kraša, a od kraja 2011. savjetnik u Upravi te tvrtke.
Obnašao je i dužnost predsjednika nogometnog kluba Hajduk, a od 1995. do 1996. bio je i na čelu Hrvatskog nogometnog saveza.

Više informacija donose naši reporteri uživo s mjesta događaja u Vijestima u 17 sati na HTV1!

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare