Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Čović: Moramo zbiti redove i izdržati, bit će još mnogo 'oraških recepata'

Must Read

 
herceg-bosna-akademija2Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Mostaru kako su Hrvati predvodnici europskog puta u BiH te poručio kako bez apsolutne jednakopravnosti Hrvata u BiH nema niti Bosne i Hercegovine.

– Možemo snažnije nego ikada prije govoriti da će BiH biti europska, da ćemo provesti euroatlantski projekt u BiH, da ćemo stvoriti društvo ekonomsko-socijalne stabilnosti, ali i primarno društvo u kojem će hrvatski narod biti apsolutno jednakopravan s bošnjačkim i srpskim narodom – kazao je Čović obraćajući se nazočnima na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice HZ Herceg-Bosne, javlja Fena.

Čestitajući svima, kako je kazao 25. rođendan HZ Herceg-Bosne, pozvao je sve Hrvate da izdrže zajedno i ostvare ono što im pripada.
– Time ćemo se odužiti onima koji su svoj život dali za BiH, Hrvatsku i za svoj hrvatski narod – naglasio je.
– Svi ćemo kazati da je to vrijeme ponosa, vrijeme kada trebamo slaviti, osobito u ovo vrijeme kada mnoge stvari, prije svega u BiH nisu na adekvatan način riješene, kada se mladi ljudi odgajaju u posebnom ambijentu u kojem se veliča odlazak i vrijednosti nekog drugog svijeta, a trebali bi naučiti znati što je to bila HZ HB i HVO – ustvrdio je Čović, prisjetivši se i obljetnice pada Vukovara i svih žrtava.
Dodao je kako treba hvaliti sve ono dobro urađeno u to vrijeme, kao i sve one standarde i životne vrijednosti koje su se tada baštinile u HZ HB.
Hrvatski član Predsjedništva BiH govorio je i o tome kako je teško ostvariti sve ono što  Hrvati žele postići u BiH, istaknuvši da „što smo nekad bliže apsolutnoj institucionalno- ustavnoj jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima uvijek je i pritisak izraženiji”.

U svom govoru spomenuo je i organiziranje drugih političkih opcija u BiH za koje je kazao kako ih danas nema te da su poslužili svrsi i jedno vrijeme bili u upotrebi kako bi se razjedinilo hrvatsko političko biće u BiH, razjedinio hrvatski narod te u konačnici realizirao projekt dva entiteta za dva naroda.
Uz to je spomenuo i predstavnike međunarodne zajednice, koji su kako je kazao, radili projekte kroz Hrvate (alijansa, platforma), no da je stožerna stranka hrvatskog naroda kao odgovor na to okupila sve prijatelje i osnovala HNS BiH.

– Revitalizirali smo ga u nekoliko posljednjih godina na jedan poseban način, kao jednu institucionalnu snagu, kao izvršnu aktivnost Hrvata iz cijele BiH i svih političkih stranaka, koje se u ovom trenutku prepoznaju kao oni koji mogu nositi politički život Hrvata u BiH i  koji se neće lako odcijepiti, zavarati, podijeliti…
– Na podjeli se gradi naš nestanak ovdje (… ). Moramo ostati zajedno jer ako padnemo u zamku podjela, međusobnog optuživanja, drugačijeg političkog i drugog promišljanja, idemo na ruku onima koji su nas željeli podijeliti – ustvrdio je hrvatski član Predsjedništva BiH.
Podsjetio je na suđenje Hrvatima u Haškom sudu, uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju te mnogobrojna druga uhićenja i suđenja pripadnicima HVO-a, o kojima, kako je istaknuo, svi šute.

Dodao je kako se tako sudi HZ HB i hrvatskom narodu, kao i  mogućnostima da sutra hrvatski narod ostvari svoju jednakopravnost i da bude svoj u svojoj domovini BiH.
Govoreći o presudi Sejdić-Finci, Čović istaknuo je kako treba ispuniti standarde koje je pred BiH postavila EU te da će se s tom presudom riješiti i izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i pitanje izbora klubova, odnosno domova naroda.
– To nije hrvatsko pitanje, već pitanje izbornog zakonodavstva u BiH – ocijenio je.
Na kraju je poručio svima da zbiju redove i izdrže, no da očekuju još mnogo ‘oraških recepata’.
Prije Čovića nazočnima su se obratili  zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž i predsjednik udruge HZ HB Vlado Šoljić.
Uoči svečana akademije, na spomen-obilježje svim poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, vijence su, uz ostale, položili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
U sklopu svečanog obilježavanja 25. obljetnice HZ HB priređen je i veliki vatromet s brda Hum./prvi.tv/

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -