Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Čović: Moramo se hitno sastati s predstavnicima međunarodne zajednice koja vuče konce iz sjene

Must Read

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je došlo vrijeme da predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić podnese zahtjev za razrješenje ministara koji su bojkotovali rad federalne vlade.
“Nikšić je najavio ovih dana takvu odluku”, rekao je Čović nakon susreta delegacija HDZ-a BiH i SDS-a u Sarajevu.
Lider HDZ-a najavio je da će se danas sastati i s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.
Čović smatra da se ušlo u novu fazu kada je riječ o radu Vlade FBiH, istakavši da oni koji trenutno stanje podržavaju svjesno urušavaju BiH, jer nema funkcioniranja više od 50 posto izvršne vlasti, i to tamo gdje je ključ resora i ekonomskih potencijala.
“Sjetite se i fenomena Desnice Radivojevića i predsjednika FBiH Živka Budimira”, rekao je Čović.
On je istakao da je svjestan da visoki predstavnik Valentin Inzko neće povući svoji odluku o suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, ali da očekuje da će se sam povući čovjek koji se nalazi na poziciji predsjednika FBiH, kojeg više nitko ne podržava.
“Bilo bi najrazumnije da se ta osoba sama povuče i da što prije uhvatimo korak i deblokiramo procese, te da imamo izvršnu vlast na razini FBiH. Ne mogu uraditi ništa više od toga nego da se držim ustavnih okvira”, rekao je Čović.
On je napomenuo da ne želi “prizivati OHR da bilo što radi”, jer  šta god da je uradio u posljednje vrijeme bilo je na štetu države i građana.
“Nadam se da, ako uvjerljiva većina može izglasati proračun FBiH, što je već učinjeno, hitno može promijeniti i one koji upravljaju izvršnom vlašću FBiH, odnosno predsjednika FBiH i resorne ministre koji nisu dio te parlamentarne većine”, rekao je Čović.
On je napomenuo da će vrlo brzo predstavnici nove parlamentarne većine u FBiH morati sastati se s predstavnicima međunarodne zajednice, koji, kako je rekao, vuku konce iz sjene oko čitave situcije u FBiH, jer su je i izazvali suspendirajući odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.(Srna)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -