Published On: Mon, Sep 18th, 2017

Čović među svjetskim liderima na zasjedanju Opće skupštine UN-a

Svjetski lideri od danas borave u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN uoči koje će američki predsjednik Donald Trump održati sastanak o reformama svjetske organizacije.

Trump će danas, pored tog sastanka, razgovarati s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, nakon čega će organizirati večeru za dužnosnike Južne Amerike na kojem će glavna tema biti kriza u Venezueli.

Glavni tajnik UN Antonio Guteres izjavio je nedavno da će općoj skupštini dostaviti izvještaje s prijedlozima o boljem radu UN i koordinaciji između agencija te svjetske organizacije. Među glavnim temama zasjedanja Opće skupštine UN će biti nuklearni program Sjeverne Koreje i situacija u Mijanmaru, odakle je u susjedni Bangladeš pobjeglo 400.000 pripadnika muslimanske manjine Rohingya.

Sastanku će nazočiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Dragan Čović, koji od 16. do 21. rujna službeno boravi u SAD-u, gdje će sudjelovati u aktivnostima 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a. U utorak će sudjelovati na prijamu za šefove država i vlada povodom otvaranja opće debate, te prijamu Europske unije, čiji su domaćini predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini./HMS/