Published On: Tue, Dec 10th, 2013

ĆOVIĆ: Još čekamo odgovor Devedesetke

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, HDZ-a BiH i prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je rekao kako čeka odgovor HDZ-a 1990 vezan za raskid koalicije s HDZ-om BiH.

”Ja osobno i mi kao stranka čekamo odgovor HDZ-a 1990. od prije mjesec dana kada smo ponudili više mogućnosti. Ako je to njihov izbor, čekamo da nas i službeno o tome izvijeste. Što se tiče HNS-a, za nekoliko dana ćemo imati sjednicu i predsjednik HDZ-a 1990. će, također, reći što želi. I na prošloj sjednici HNS-a je ponuđeno da se opredijeli oko zajedničkog nastupa.

A najbolji način da prokomentirate izjave Nediljka Rimca je da vidite njegove izjave u javnosti i sporazume koje je sklapao s drugim strankama, i to će pokazati dosljednost njegove politike”, rekao je Čović za Večernji list.

Čović je rekao kako suradnja s HDZ-om 1990 prolazi kroz razna iskušenja.

”Taj proces prolazi kroz svoja iskušenja. Kreševo je bilo jedno od tih iskušenja, a drugo je vrlo izraženo ovih dana i tiče se Hercegbosanske županije. Mi moramo biti partneri. To jesmo ili nismo. Naša vrata su otvorena i ja sam rekao da će se devedesetka morati izjasniti kakav odnos želi s HDZ-om BiH. Kakav god put oni izaberu ja ću se prema njemu odnositi na korektan način. Svi predsjednici stranaka u HNS-u, pa i HDZ 1990., će se morati izjasniti jesu li za zajednički nastup. Slika mora biti jasna do kraja ove godine”, rekao je Čović.

Po Čoviću, HNS nije iskoristio sve svoje mogućnosti. Još uvijek oni koji ne vole ono što se događa oko Hrvata, kako on kaže, pokušavaju podmetnuti da je HNS interes HDZ-a i da svi drugi služe HDZ-u BiH.

”To je jedna klasična podvala. Ponetko i nasjedne na nju. HNS je tu da štiti interese hrvatskog naroda i uvjeren sam da ćemo mi to praktično pokazati nakon 2014.. To je izborna godina, između ostalog i za Europski parlament. HDZ će sigurno imati svog kandidata i naša je zadaća da se uključimo u tu kampanju i da jedan naš predstavnik uđe u Parlament EU. Drugi izbori su opći izbori u BiH, a tu su i predsjednički izbori u Hrvatskoj i oni se također prenose u BiH. To je prilika da se rasteretimo nekih personalnih interesa, ostavimo po strani zacrtane fotelje za neke osobe”, rekao je Čović.

”Sve je to prigoda da HNS pokaže svoju snagu, da pokažemo kako nam je stalo u ovom vremenu i da napravimo čvrst dogovor oko zajedništva. To neće uništiti pluralizam među Hrvatima, već će pokazati kako nećemo dopustiti da nas se olako zatire. Na prijevremenim izborima u Kreševu pokazali smo koliko je HDZ BiH snažan”, kazao je Čović.