Published On: Tue, Dec 10th, 2013

DODIK JAČA KOMŠIĆA: To je čovjek bez legitimiteta

Svaki napad od Dodika na bilo koga u Sarajevu donosi sigurne glasove dotičnom političaru. Tako se pred izbore sarajski politički establišment  natječe tko će više isprovocirati Dodika jer Miloradovi napadi na njih jamče im siguran prolaz na izborima. Mjera političke ratobornosti prema Dodiku mjera je i glasova na izborima. Suvremeni politički bošnjački glasač već punih 20 godina zapravo se formirao kao antipolitički insan. Njegove elite formirale su ih kao glasačku mašineriju koja se ne vodi afirmativnom logikom glasovanja ZA i kažnjavanja neuspjeha. Begovat u Saraju može krasti do mile volje, i nikada ne ispuniti niti jedno obećanje, budući da pred izbore teme ostvarenih obećanja nisu bitne. Bino je jedino koliko si isprovocirao Banjaluku ili Mostar. Tako punih 20 godina u Saraju pobjeđuje ona politička struja koja u tome osvoji najviše simpatija. I reakcija srpskih separatista i hrvatskih autonomaša. Dodik ih je ovaj put preudihtrio i izabrao svog favorita očito smatrajući da je za što brži raspad zemlje Željko Komšić najbolji izbor…

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je čovjek bez legitmiteta – rekao je danas predsjedNik RS-a Milorad Dodik i postavio pitanje jeli uopće Ustavni sud BiH nadležan da razmatra aramžmane BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a što traži Komšić.

Dodik je ponovo najavio da će RS “jednog dana“ donijeti zakon da se u RS ne primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH.

– Pažljivo biramo trenutak kada bi to mogli da uradimo, a jednog dana ćemo to sigurno uraditi. To nije ni danas, ni sutra ni za mjesec dana, ali sigurno u jednom trenutku jeste – ustvrdio je on.

Nemoguće je, kaže, da taj sud odlučuje o ustavnosti, a da u Ustavu ne piše nijedna riječ da je to nadležnost BiH, a Ustavni sud BiH kaže da je to ustavno.

Dodik je komentirao i stav SDS-a da su dobili potvrdu Tužiteljstva BiH da ne vode nikakvu istragu protiv potpredsjednika SDS-a Miraka Šarovića u vezi s Dodikovim optužbama da je, navodno, naručio ubojstvo Riste Jugovića.

– Ako se protiv Mirka Šarovća ne vodi nikakva istraga to je trebalo da kaže Tužiteljstvo BiH, a ne SDS uime te institucije – naveo je Dodik, koji je 27. studenog, na jednoj lokalnoj televiziji u Istočnom Sarajevu, iznio tvrdnju da je Mirko Šarović, kako je ustvrdio, naručio ubojstvo generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva “Jahorina” Riste Jugovića 2002. godine na Palama.

On navodi da je tada iznio saznanja koja je dobio od nadležnih institucija te zatražio da se SIPA o tome oglasi, a da je iz te institucije priopćeno da je nadležno Tužiteljstvo.

Kaže da nije sporna Šarovićeva izjava da će ga tužiti, jer, kaže, svi imaju pravo da tuže.

Dodik je u izjavi novinarima rekao da javnost treba precizno obavijestiti o ovom pitanju, te da ostaju određene nedoumice.

Za SDS je rekao da “previše galame“, što se vidjelo kod usvajanja proračuna i ekonomske politike.

Dodik je rekao da su očekivane odluke Ustavnog suda BiH, koji je danas odbacio kao nedopuštenu apelaciju Mirka Šarovića, Mirka Okolića i Radmile Mitrović, podnesenu protiv Odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) o njihovoj smjeni s ministarskih, odnosno funkcija zamjenika ministara.

– Očigledno je da se u SDS-u ponašaju kao uvrijeđena djeca – rekao je on i ponovio da je jasno da onaj organ koji nekoga izabere, ima pravo i da smijeni te osobe.