Published On: Sri, lip 22nd, 2016

ČOVIĆ BEZ DOGOVORA S IVANIĆEM: Ledeni pogledi dvojice članova Predsjedništva

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da rad Predsjedništva BiH „nije blokiran“, a u tom tijelu nema i neće biti preglasavanja.

– Predsjedništvo BiH ni na koji način nije blokirano. Redovita sjednica je u ponedjeljak, 27. lipnja. Željeli smo nešto uraditi na telefonskim sjednicama oko ključnih stvari, ali to nismo uspjeli. Ostaje nam još par dana da pokušamo to iskomunicirati – precizirao je Čović.

Nakon razgovora s članom Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenom Ivanićem, Čović je novinarima rekao da „bez većih razlika vide većinu spornih pitanja, a sve što opterećuje stavit će na dnevni red već prve iduće sjednice Predsjedništva BiH“.

Uvjerava da ima šanse da se riješe pitanja u vezi sa ispunjavanjem tehničkih uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s EU do krajnjeg roka za ispunjenje uslova 13. srpnja.

– Moralo bi se to riješiti, jer to je poseban datum koji se neće ponoviti idućih godinu dana. Budući da su nijanse u pitanju, vjerujem da ćemo svi pokazati i političku i svaku drugu odgovorost da najdalje do ponedjeljka, iako je to već kasno, imamo usuglašene stavove kako bi omogućili Slovačkoj i svim drugim zemljama članicama da nam daju pozitivan odgovor na zahtjev i da nam daju upitnik – precizirao je Čović.

Kazao je da nema i neće biti preglasavanja u Predsjedništvu BiH.

– Dok ja budem u Predsjedništvu BiH nikada nećemo preglasati bio koga, jer time ništa ne bi dobili. Moramo biti svesni da trebamo praviti kompromis i činiti konsenzus. Tri člana Predsjedištva BiH moraju zajedno donositi odluke o vitalnim pitanjima i to je jedina odluka koja ima težinu. Sve drugo bi bilo izigravanje – kategoričan je.

Ukoliko, ipak, 27. lipnja ne bude dogovora, dodaje da će i to biti cijena koju ćemo svi zajedno nositi, ali učinit će sve da dođe do dogovora.

Komentirajući raniji stav Vlade RS-a da su predložene izmjene SSP-a za taj bh. entitet neprihvatljive, Čović je rekao da mu je teško da ih komentira.

– To je i moja vlada, mogu to kazati. Tako se odnosim prema njoj, ali moramo nekako zajednički naći sklad odnosa i kada je u pitanju SPP, ugroženost naših poljoprivrednika. Tko je nama branio da zaštitimo potpuno našu poljoprivrendu proizvodnju prije pola godine ili da to uradimo do kraja godine. Nitko nas nije ograničavao da pomognemo našim poljoprivrednicma velikodušnije nego što oni traže – zaključio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović./Fena/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>