Čorba: Stublić je napisao “E, moj druže beogradski”‘ pa se nije ispričavao

Pjevač grupe Riblja Čorba, Bora Đorđević dao je intervju za portalMuzika.hr. Na pitanje novinara treba li se zbog pozivanja na pljačku ispričavati, Bora je odgovorio:”Nemam se razloga ispričavati. To je bila šala. Jura je napisao “E, moj druže beogradski”‘ pa se nije ispričavao i došao je u Beograd sasvim normalno” i dodatno objasnio kako se “Slovencima ispričao zbog uvrede da su “Bečki konjušari” jer se smije se generalizirati”.

 

PJEVAČ grupe Riblja Čorba, Bora Đorđević tijekom ovog vikenda nastupa na Schengen Festivalu, a povodom toga dao je i intervju za portal Muzika.hr. Međutim, osim o nadolazećem koncertu Bora je komentirao najave kako bi mogao zapjevati u Hrvatskoj, zašto se ni danas nije Hrvatima ispričao za svoje uvrede, a Slovencima je te kako je zadovoljan Robertom Prosinečkim kao strastveni navijač Crvene zvezde.

Bora je komentirao kako na Schengen ide svirati za sve koji budu tamo te istaknuo kako ima dosta ljudi iz Hrvatske koji ga prate na koncertima u Sloveniji pa ne sumnja da ih neće biti i ovaj vikend. Na pitanje novinara koja je njegova asocijacija na Schengen, Bora je odgovorio: “Vize koje stalno moramo vaditi da kidamo po Europi. To je u redu, no nećemo vjerojatno kao Rumunji – otkad su ušli u EU, dva milijuna se iselilo iz Rumunjske”. Bora se osvrnuo i na to kako je Bajaga svoje stavove o Schengenu iznio u pjesmi “na grani” te kratko komentirao: “Da. Bajaga je iz praktičnih razloga uzeo putovnicu jer on je rođen u Bjelovaru pa je imao pravo na to”.

“Ja sam svoje popio, a popio sam Dunav, Savu i sve tri Morave”

Bora, kao liječeni alkoholičar, osvrnuo se i na činjenicu da je bend tijekom najluđih dana među svojim tehničarima imao bolničara koji ih je pratio po koncertima. “Vjerojatno je potrebniji sada kad smo malo ostarjeli. Mi u bendu sada smo straight, nitko ne pije prije koncerta. Poslije koncerta oni popiju malo vina, a ja niti to. Ja sam svoje popio, a popio sam Dunav, Savu i sve tri Morave”.

Riblja Čorba u Zagrebu kao dio hrvatsko-srpske kulturne razmjene

Iako je Bora izjavio kako bi u Zagrebu nastupio samo kao dio srpsko-hrvatske kulturne razmjene, tijekom intervjua dodao je kako sumnja da će se “njegovi sjetiti najboljeg benda na ovim prostorima”. Na pitanje zašto tako misli, jer ipak je u dobrim odnosima s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, Bora odgovara: “U principu oni su u dobrom odnosu sa strankom kojoj pripadam, Demokratskom strankom Srbije. Ali, moglo bi se dogoditi. Sad je ministar kulture postao gospodin kojeg poznajem, gospodin Petković koji ima muzej starih automobila, fin i odgojen čovjek. Znamo da je predsjednik hrvatske kompozitor po struci, pa postoji mala mogućnost da se u tom smislu pojavim u Zagrebu”.

Iako je spreman za kulturnu razmjenu, nije spreman ispričati se za uvrede

Bora je komentirao i stihove pjesme “Letovanje” (Idem kada naši nadru tamo dole prema Zadru, ja odavde baš iz Knina, Šibenik je okolina… I ovog ljeta dolaze tu do srpskog mora…) rekavši: “To je čista zajebancija kao što je u ostalom i pjesma “E moj druže zagrebački”. U to doba bili smo u ratu, ja sam bio u Kninu i grupa Minđušari me zamolila da im napišem dva teksta, malo smo se zezali, pa sam i napisao ta dva teksta”. Na pitanje znači li to da se zbog pozivanja na pljačku nema zašto ispričavati, Bora odgovara: “Pa i nema. Nemam se razloga ispričavati. Jura je napisao ‘E, moj druže beogradski’ pa se nije ispričavao i došao je u Beograd sasvim normalno”.

Iako smatra da se Hrvatima ne mora ispričavati, Slovencima se ispričao zbog uvrede da su “Bečki konjušari”. “Velika je razlika. Ne smije se generalizirati. Ne smije se vrijeđati cijelu naciju. To nije ni lijepo ni kulturno. Ovdje nisam uvrijedio praktički nikoga. A za ovo sam se zavitlavao”, pojasnio je u intervjuu za Muziku.

Kod nas je bio Tadić zadužen za ispričavanje, čovjek se ispričavao i Nadalu kad ga je Đoković pobijedio

Na komentar novinara kako je to u Hrvatskoj bila “šala” na koju se nitko nije nasmijao, Bora je odgovorio: “Kod nas je bio Tadić zadužen za ispričavanje, čovjek se ispričavao i Nadalu kad ga je Đoković pobijedio. Kada analiziraš te stihove, vidjet ćeš da tu nema nikakve uvrede”, pokušavao se opravdati Bora.

Prokomentirao je Đorđević i Stublićevu “E, moj druže beogradski”, koja je bila smatrana antiratnom pjesmom na “obje strane”, kazavši: “Ne znam koliko je antiratna, ne bih sad ulazio u dublje analize, ali kraj te pjesme da će upucati, pa će gorko plakati… nema potrebe da plače”.

Na pitanje “Koliko smisla ima biti ponosan na nešto na što nismo vlastitom voljom utjecali? Nitko od nas nije birao gdje će se roditi. Zašto onda biti ponosan na nešto što se, eto, dogodilo. Na pitanje “Vi ste isto tako mogli biti rođeni u Hrvatskoj”, Bora je kratko i jasno rekao: “Najvjerojatnije bih onda bio ponosni Hrvat”.

“Član sam Skupštine Crvene zvezde i zadovoljan sam s Robijem Prosinečkim”

Kao veliki ljubitelj Crvene zvezde, Bora je komentirao kako je zadovoljan trenerom Robertom Prosinečkim koji je nekad igrao za Hrvatsku reprezentaciju. “Jako, jako sam zadovoljan. Član sam Skupštine Crvene zvezde i zadovoljan sam s Robijem i ne zamjeram mu za ove zadnje rezultate, što smo zamalo ispali od slabijih od sebe. Robijeva je mama iz Čačka, mog rodnog grada”, odmah je objasnio Bora.

Bora Čorba kao fan Hladnog piva

Naposljetku je otkrio i kako sluša jedan hrvatski bend, a to je Hladno pivo.

“Od hrvatskih grupa obožavam Hladno pivo. Oni su jako, jako dobar bend i autentičan. U ovoj krizi autora koja je zavladala na svim ovim prostorima, ima glazbenika, ali nema autora, Hladno pivo je častan izuzetak”, zaključio je intervju.