Published On: Wed, May 27th, 2020

ČOLAK: Članovi SIP-a izabrani nezakonito, sve njihove odluke upitne

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je danas da su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH) izabrani na nezakonit način i da se, s obzirom na to, u pitanje dovede sve njihove odluke, pa i ona o prolongiranju izbora.

Čolak je naglasio da nisu samo nelegalni, nego su i nelegitimni.

– Kad to kažem isključivo mislim na naše pozitivno zakonodavstvo, na Izborni zakon, ali jednako tako i na Ustav BiH. Tu je povrijeđeno niz zakonskih propisa. Što je s onim koji su se prijavili ili su se htjeli prijaviti na raspisane izbore, gdje je njihovo pravo? Jesu li oni diskriminirani ili nisu? – upitao je Čolak.

Naveo je da po Izbornom zakonu uopće nije moguće pomjerati izbore koji nisu niti održani, te da je moguće jedino pomjeriti za neki drugi dan, najmanje za sedam dana, a najviše za 30 dana, izbore koji se nisu održali na jednom biračkom mjestu ili izbornoj jedinici.

– Tu se misli na izbore koji su provedeni. Ne postoji odredba u Izbornom zakonu koja daje mogućnost da se izbori na bilo koji način pomjeraju. Nažalost, svjedoci smo da je to Središnje izborno povjerenstvo napravilo – kazao je Čolak.

U izjavi za novinare Čolak je prokomentirao da je žalosno da na računu Središnje banke BiH “leži” 330 milijuna eura koje je doznačio Međunarodni monetarni fond (MMF), a da se BiH bori s ekonomskim teškoćama uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

– Postoji veoma precizan sporazum o raspodjeli tog novca i sad se to dovodi u pitanje. Znamo tko to radi, ali ja ne mogu proniknuti zašto se to radi. Suludo je tvrditi da su sad problem kantoni, kao da oni već nisu u ustavno-pravnom sustavu BiH – dodao je Čolak.

Nakon današnje sjednice Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, koji je predsjedatelj tog povjerenstva, kazao je da su radili kao inače po postojećim procedurama i u skladu s Poslovnikom o radu.

– Dok taj poslovnik ne izmijenimo nemamo drugog način bez obzira na određene primjedbe koje su se čule od članova Komisije. Bilo je prijedloga da se određene stvari mijenjaju i ja vjerujem da se u tom smislu neće ostati samo na inicijativi i da će se stvari početi mijenjati – naveo je Čolak.

S druge strane, prema njegovim riječima, bilo bi jako dobro kada bi institucije koje trebaju dostaviti svoja mišljenja, uradile to na vrijeme jer bi na taj način bilo manje kašnjenja i brže bi se donosili zakoni./Fena/HMS/