CNN uvrstio Mostar na popis najljepših malih gradova u Europi

CNN je objavio listu najljepših malih gradova u Europi na kojoj se našao i hercegovački dragulj Mostar. Na prestižnom popisu našli su još dva grada iz bivše Jugoslavije, hrvatska Korčula i slovenački Piran.

Mostarski Stari most, piše CNN, koji su izgradili Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture. Uzdignut visoko preko rijeke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalno stanovništvo skače s mosta. Danas je to stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.

– Most su srušile hrvatske snage u studenom 1993. tijekom rata u Bosni i Hercegovini, netočno navodi CNN i dodaje; -Rekonstruirani most izgrađen je 2004. godine, a Mostar je danas omiljeno odredište u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet iz Dubrovnika, piše CNN.

Također, u dijelu tekst o Korčuli navodi se da kad otok, koje mirno sjedi u Jadranskom moru, jednostavno nije dovoljan, tu je Korčula, koja se izdvaja od istoimenog otoka na malenom poluotoku.

– Mještani kažu da je ovdje rođen avanturist Marco Polo, Mlečani to osporavaju. Bilo kako bilo, to je grad svjetske klase, s blistavim bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo posvuda i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovdje stoljećima vladali – piše na CNN-u.

Lista gradova

Lista najljepših malih gradova Europe sadrži još gradove Giethoorn (Nizozemska), Guimaraes (Portugal), Roscoff (Francuska), Anghiari i Mazara del Vallo (Italija), Nafplio (Grčka), Clovelly (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Dinkelsbuhl (Njemačka), Kenmare (Irska), Reine (Norveška), Regencos (Španjolska) i Tarnow (Poljska)./HMS/