Published On: Pet, stu 5th, 2021

Dodik će tužiti Schmidta? Kaže da stranci žele dominaciju ‘muslimana’ u BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je press konferenciju na kojoj je ponovio svoj stav da ne priznaje Visokog predstavnika, da je jučerašnja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a dokaz pobjede te je ponovno Bošnjake nazivao muslimanima.

“Republika Srpska je posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka. Naš poziv je poziv na jačanje ustavnog patriotizma koji bi trebao produžiti život BiH sastavljenoj od dva entiteta i tri suverena naroda”, dodao je Dodik.

Tijekom press konferencije on je ponovio da ne prihvaća odluke Visokog predstavnika u BiH.

“Jedan akt visokog predstavnika u prošlosti koji je imao za cilj nametanje zakona nije legalan. Niti su legalni zakoni i akti organa u BiH zasnovani na takvom ponašanju visokog predstavnika, a takvi akti su isključivali dva entiteta i pokušavali stvoriti paralelni neustavni sustav i u tome su dobijali podršku od inkvizicijskog suda koji se zove Ustavni sud BIH“.

“Iz RS se nije moglo, osim rijetkih iz SDS i PDP-a, čuti ratnohuškačkih izjava, a ogroman broj njih je bio iz Sarajeva. Sarajevo je to koje pokušava oteto sačuvati na način da Republiku Srpsku osudi i optuži. Angažirali su svu svjetsku bilumentu poznatu od ranije koji su radili na očuvanju muslimanskih krađa koje su se događale 20 godina“, rekao je Dodik nazivajući ponovo Bošnjake muslimanima.

“Zato možete vidjeti neke snobove kao što su Serwer, Bugajski i drugi koji su se digli da nam kažu da je svijet po njima demokratski. Sve se to čini da bi optužili i stvorili atmosferu i kreirali tešku situaciju u kojoj bi oni bili ti koji predlažu šta se treba učiniti. Zato oni za cilj imaju potpunu kontrolu BiH i dominaciju muslimana u BIH kao krajnji cilj”, rekao je Dodik na press konferenciji, dodajući:

“Mi nemamo namjeru destabilizirati BiH ili vodimo bilo kakav rat, ali nećemo odustati od naših ustavnih prava. U pogledu sa razvlašćivanjem Republike Srpske ide koncept koji vrši decentralizaciju”.

DRUGI SU RUŠILI USTAV

Dodik je kazao da je BiH upala u svoju najveću krizu zato što su, kako on smatra, drugi rušili Ustav.

“BiH je upala u svoju najveću krizu zato što su drugi rušili Ustav, nije zabilježeno da je Republika Srpska igdje urušila ili prekršila Ustav, a prema statutu RS su učinjeni mnogi prekršaji. Hoću da kažem da stabilnost za nas i napredak u BiH znači ustavna BiH, a ne projektirana iz nekih dalekih kancelarija Escobara ili nekog drugog koji bi pokušao da nam nametne isto svaki put. To je neprihvatljivo, mi želimo da se vratimo na ustavni poredak. Institucije BiH ignoriraju Ustav BiH. U toj BiH ova RS neće biti, nego u ustavnoj BiH, Daytonskoj BiH”, ponovio je član Predsjedništva BiH navodeći da je uvjeren da “dobija”.

Ponovio je svoje navode da BiH nema Visokog predstavnika, a da jučerašnju sjednicu UN-a vidi kao potvrdu toga.

“Ono što smo jučer naučili i treba da bude svima jasno jeste da BiH nema Visokog predstavnika i da je ta osoba samozvana. Ta ličnost nema ništa u osnovi osim volje nekoliko zemalja. Bit će zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Schmidt, ali ću mu reći da svaka njegova akcija od jučer podrazumijeva da će RS naći mehanizme da ga tuži za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava“..

Kazao je da će poslati poruku Visokom predstavniku Schmidtu.

“Uputt iću mu poruku, da od jučer pravi izlaznu strategiju i da se vrati u miran život. Ako nastavi, samo će biti još više oklevetan i izvrgnut odgovornosti za kršenje međunarodnog prava. Visoki predstavnik nema mandat, time nema ni OHR-a. Ovo je važna poruka koju smo dobili od Savjeta bezbjednosti, i mi je tako čitamo. Meni se čini da su se veliki dogovorili kako će eliminisati visokog predstavnika. Kako tvrditi da postoji ako nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti. Njegov sramni izvještaj ga je stavio na stranu, ono je pamflet, ono je pisala obavještajna služba, ne OSA jer ona ne postoji, nego AID, ratna obavještajna služba Alije Izetbegovića“.

Bild.ba

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

Dodo nabij na svoj ražanj i šmita i turske okupatore jer imaš povijesnu šansu i čast da to završimo za sva vremena.

Srka
Srka
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee.
1 godina prije

Ništo od Mustanga?
Slab ti domet…u krug se vrtiš poput zamorca 😂.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Šta ti kažeš na ovo?  Srka
1 godina prije

Hi vidi ovog puzavca ,gmizavče!

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

Nemoj.Smijace ti se kada zavrsi u zatvoru

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

Samo ga tuzi Mile i dobit ces ku.ac.

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

Mile kada zavrsis u zatvoru nemoj da onda vodis nas Hrvate stobom…

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
1 godina prije

Pa neće baš biti niti kako Dodik kaže…
Istina on trenutno predstavlja srpski narod i tu je njegova snaga.
Bošnjaci sa svoja dva člana Predsjedništva nisu kadri nači niti bračnu protutežu sa srbljadima, nego cvile Šmitu, MZ, EU i sve poput razmaženog djeteta koje je naviklo da mu se želje ispunjavaju a taj šmit miš, koji izgleda baš i nije neki visoki, prija bih rekao da je viši predstavnik, nekoga, negdje radi nečega, je šupljator bez ovlasti, što je konačno indirektno potvrdio i UN.
No to nije Dodikov triumf, to bih radije navao debaklom Njemačke politike, ono kao i primimo dva milijuna izbjeglica iz islamskih zemalja…pa danas kuku i jao..
Šmit bi se mogao povući, doduše ne znam koliko prima za oivo fingranje visokog ali svejedno treba imati dva prsta obraza.

Primus
Primus
1 godina prije

zar se nećeš odcijepit,zabraniti sipi rad,ukinuti oruzane snage itd itd….kad ćeš počet sa tim obečanjima