Published On: Pon, ožu 28th, 2022

CNN TVRDI, ŠTO ZNAČI DA JE TAKO: Ukrajinci ometaju rusku ofanzivu dok rat prelazi u novu fazu

Nešto više od mjesec dana nakon što su prve balističke rakete sletjele na međunarodnu zračnu luku Kijev, ruska kampanja prekinuta je tvrdoglavim ukrajinskim otporom i, posljednjih dana, okretnim ukrajinskim protunapadima na nekoliko fronta, prema analizi CNN-a.

Ruske snage zadržale su značajnu brojčanu nadmoć. Njihove oklopne skupine borile su se protiv protutenkovskog oružja i dronova turske proizvodnje. Ukrajinska protuzračna obrana sada je ojačana tisućama američkih projektila Stinger.

Slaba logistička potpora, upitna taktika i sve veći dokazi lošeg morala među taktičkim skupinama ruskog bataljuna omogućili su ukrajinskoj vojsci da zadrži rusko napredovanje u nekoliko regija – i počne se boriti protiv neprijatelja.

CNN-ova analiza satelitskih snimaka, sadržaja društvenih medija i službenih izjava obiju strana sugerira da bi sukob sada mogao prijeći u novu fazu: rat iscrpljivanja u kojem Rusi mogu izgubiti više nego što dobiju i pate od još većih problema s opskrbom.

Postoje naznake da ruska vojska to pokušava kompenzirati većom uporabom raketnih snaga i neizravnom vatrom iz topništva i višestrukih raketnih sustava. Sjeverno i zapadno od Kijeva, na primjer, čini se da se Rusi zakopavaju, a ne pokušavaju napredovati, granatirajući područja poput Irpina i Makariva, gdje su ukrajinske trupe uspostavile slabu kontrolu.

U posljednja dva tjedna došlo je do porasta ruskih raketnih napada, od Lavova na zapadu do Žitomira u središnjoj Ukrajini i Mikolajeva na jugu, a glavni ciljevi su skladišta goriva, vojna skladišta i zračna luka.

Ukrajinci su uglavnom bili oprezni kada su krenuli u ofenzivu, no u petak je savjetnik za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov rekao: “U nekim područjima idemo u protunapad, a ti napadi koje smo već pokrenuli bili su iznimno uspješni.”

Borbe su sada ograničene i fokusirane, ali uključuju frontove na jugu, središnjoj Ukrajini i sjeveroistoku. Institut za proučavanje rata u svojoj posljednjoj ocjeni opisuje ih kao “razborite i učinkovite”. “Oni omogućuju ukrajinskim snagama da povrate mala područja taktički ili operativno značajnog terena bez pretjeranog širenja.”

Moskva tvrdi da ima drugačiju strategiju

Dok njihova kopnena kampanja posustaje, ruski dužnosnici kažu da opkoljavanje ukrajinskih gradova zapravo služi skrivenoj svrsi: prikovati ukrajinske snage i spriječiti ih da se usredotoče na separatističke regije Donbasa.

General-pukovnik Sergej Rudskaya, prvi zamjenik načelnika ruskog stožera, rekao je u petak da opsada ukrajinskih gradova i šteta na vojnoj infrastrukturi “omogućuju ne samo da se njihove snage vežu, već i da ih spriječi da ojačaju u Donbasu”.

Najavljujući specijalnu vojnu operaciju 24. veljače, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ona usmjerena na osiguranje istočnih regija Donjecka i Luganska od navodnog ukrajinskog napada.

Čini se da se Rudskaya osvrnula na to kada je rekao: “Općenito, glavni zadaci prve faze operacije su dovršeni. Namjera Rusije nikada nije bila da napadne ukrajinske gradove, iako se ta mogućnost ne isključuje. Naše snage i resursi bit će koncentriran na glavni cilj – potpuno oslobađanje Donbasa”, rekao je.

No Rudskaya se osvrnula i na Putinov ambiciozniji cilj, takozvanu “demilitarizaciju i denacifikaciju” Ukrajine.

Rusija je smanjila svoje ciljeve

Dostupni dokazi sugeriraju da ruske snage napreduju na rubu Donbasa. Međutim, značajna komponenta tih snaga bila je i sama iscrpljena u teškoj opsadi Mariupolja. Gubici tamo utjecat će na njihovu sposobnost projiciranja sile drugdje na jugoistoku, piše CNN.

Institut za proučavanje rata kaže da bi komentari Rudskoya “mogli ukazivati ​​na to da je Rusija smanjila svoje ciljeve i da bi sada bila zadovoljna kontroliranjem cijele regije Donjeck i Lugansk”.

– Odsutnost značajnih ruskih ofenzivnih operacija u većem dijelu Ukrajine vjerojatno odražava nesposobnost ruske vojske da stvori dovoljnu borbenu moć za napad, a ne bilo kakvu odluku u Moskvi da promijeni ratne ciljeve Rusije ili se koncentrira na istok – piše Institut za rat .

Čini se da ni zapovjedništvo ukrajinskih snaga nije uvjereno u izjave ruskih generala, te napominje da se ruske postrojbe reorganiziraju kako bi se nadoknadili borbeni gubici. Sve to ukazuje na početak druge, možda još krvavije faze sukoba, u kojoj će Rusija pokušati oživjeti posrnulu kampanju na terenu uz udvostručenje upotrebe krstarećih i balističkih projektila, piše CNN.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Cnn, bbc, al lažira to svi pratimo i uvažavamo.. 😁