Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

CLINTONOVI ZAPISI: “Nećemo spasavati Bosance ako dobiju po nosu”

Must Read

Američki predsjednik Bill Clinton uvjeravao je francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da oni ne podržavaju nastojanja Armije BiH da pokrenu vojnu ofenzivu protiv Srba u lipnju 1995. i da dijele njegovu (Chiracovu) zabrinutost zbog mogućih posljedica po trupe UN-a.

U nedavno objavljenom razgovoru od 14. lipnja 1995. godine, objavljenom na sajtu Predsjedničke knjižnice u Little Rocku, Clintona sa Chiracom, Chirac izražava Clintonu zabrinutost da Armija BiH pokreće ofenzivu protiv Srba koja bi mogla ugroziti trupe UN-a i govori mu da je zabrinut .

Clinton mu odgovara da “i treba biti zabrinut”, i da je i “on sam zabrinut”, te da su Bošnjacima “više puta” govorili da ne pokreću akcije i dodao da je tajnik Warren Christopher upozorio Harisa Silajdžića na “ozbiljne posljedice” , jer bi mogli ugroziti trupe UN-a i isprovocirati Srbe na jače granatiranje Sarajeva.

“Oni su stvarno ubijeđeni da mogu poraziti Srbe i da nas mogu prisiliti da podignemo embargo na oružje.

Oni vjeruju da mogu dobiti teško naoružanje koje mogu iskoristiti protiv bosanskih Srba i nadjačati ih artiljerijom. Naša vojska vjeruje da je to apsolutno pogrešan potez i to smo im više puta rekli “, rekao je Clinton. Na Chiracovu opasku da “izgleda da embargo ne funkcionira” i da “oni već dobivaju teško oružje”, Clinton je izbjegao odgovor i rekao da Bošnjaci vjeruju da mogu prisiliti Kongres na jednostrano ukidanje embarga, te je Širaku najavio da će on sam staviti veto ako do toga dođe.

Chirac je onda napomenuo Clintonu da Bošnjaci planiraju pokrenuti akciju za vrijeme summita G7, a Clinton je odgovorio da “samo pokušavaju privući pažnju svijeta” i “pritisnuti” sudionike razgovora na summitu. “Ali, ako oni pokrenu ofanzivu, Rusi neće kriviti Srbe ako budu reagirali”, rekao je Clinton. Christopher je dodao da obavještajni podaci pokazuju da Armija BiH neće biti spremna do početka summita, na što je Clinton odgovorio da im to ostavlja vremena da ih odgovore od akcije.

“Silajdžiću sam rekao da ako krenu, da su prepušteni sami sebi i da ih nećemo spašavati ako dobiju po nosu”, rekao je Christopher. Razgovor je onda nastavljen na temu izglasavanja rezolucije u Ujedinjenim nacijama o angažiranju Snaga UN-a za brzi odgovor, na čemu je inzistirao Chirac. Clinton je, pak, rekao da je i on za angažiranje UN-a, ali da Kongres ne želi odobriti financiranje misije, pa je predložio da se glasovanje odgodi dok Kongres ne odobri novac, na što je Chirac rekao da bi on radije da se rezolucija izglasa sada, a da se s Kongresom razgovara nakon toga.

Clinton je rekao da bi on time prezueo politički rizik da obeća nešto što ne može garantirati da može isfinancirati i dodao da ima puno problema s kongreskim liderima, pogotovo sa senatorom Bobom Dolom. “Od mog prvog dana u Bijeloj kući Dol je konstantno ohrabrivao bosansku vladu da ignorira sve što ja radim. Gurao je vlastitu strategiju podići embargo na oružje.

Danas, kad ga vidiš, reci mu što ti misliš o ukidanju embarga na oružje”, rekao je Clinton. Inače, mnogo dokumenata koje smo ranije objavili jasno ukazuje na nekoliko stvari. Prvo, Clintonova administracija uopće nije vjerovala UN-u, i nastojali su što više aktivnosti prebaciti na NATO. Jedna od stvari na kojoj su inzistirali je da vojni aspekti Dejtona budu u nadležnosti NATO-a, a ne UN-a.

Osim toga, na sastancima koje su imali uvijek su isticali da će pokušati pomoći Bošnjacima koje su smatrali jedinom pravom žrtvom rata, ali su pred Europljanima nastojali pokazati da su neutralni. Također, treba napomenuti da Clinton nikad nije želio jednostrano ukidanje embarga Bošnjacima na oružje, jer je znao da bi time ugrozio savezništvo Amerike i Europe.

Sirak izjave o Miloševiću i dalje tajna Zanimljivo je da su sve sirak izjave u razgovoru s Clintonom koje se tiču ​​Miloševića i dalje prekrivene oznakom državna tajna. Kada ti dijelovi budu otkriveni, znat će se kakav je točno odnos Chirac imao s predsjednikom Jugoslavije.

U više ranije otkrivenih dokumenata, Amerikanci su se dosta otvoreno žalili da se Francuzi i dio Europljana stavljaju na srpsku stranu. Primjera radi, Christopher je u dokumentu deklasifikovanom 2013. od 30. listopada 1996. rekao: “Miloševiću su u Europi cijelo vrijeme davali više potpore nego nama”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -