Published On: Pon, tra 22nd, 2013

CIN: Tko su zloglasna hercegovačka Dalton brothers?

Federalna policija je 18. travnja uhitila vlasnika autootpada iz Gruda Matu Šimića i njegovog brataBlagu jer su, navodno, planirali ubiti Zorana Galića, komesara Policije Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK). Šimići su, također, osumnjičeni i za organiziranje lanca trgovine droge skunk iz Bosne i Hercegovine (BiH) u Hrvatsku te za, kako je rečeno iz Tužiteljstva BiH, druga teška kaznena djela.
Informacija o pripremi ubojstva policijskog komesara je ponovno oživjela istragu protiv četrdesetsedmogodišnjeg (47) Šimića, koja je tri mjeseca tapkala u mjestu.
Naime, braća iz Gruda i osam njihovih suradnika uhićeni su 17. prosinca prošle godine u velikoj policijskoj operaciji protiv automafije u zapadnoj Hercegovini. Međutim, dan kasnije svi osumnjičeni su pušteni iz pritvora.
Državni tužilac Saša Sarajlić donio je odluku o oslobađanju, unatoč upozorenjima policije da Šimić sa slobode može utjecati na svjedoke, uklanjati dokaze i time ugroziti istragu.
Zbog toga je Federalna uprava policije (FUP) uputila žalbu Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH protiv tužitelja Sarajlića.
U žalbi stoji da tužitelj nije saslušao osumnjičene, iako je prema Zakonu o kaznenom postupku BiH imao obvezu da to učini u roku od 24 sata.
“Njihovo puštanje je izazvalo uznemirenje i opću nesigurnost javnosti na području Zapadnohercegovačkog kantona”, rekao je Dragan Lukač, direktor FUP-a, dodajući da je ovakvom odlukom tužitelj nanio nepopravljivu štetu slučaju Meteor.
On je u izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objasnio da su Šimići povratnici u organiziranom kriminalu, osobe sklone uporabi vatrenog oružja, podmetanju požara te da su poznati i po zastrašivanju svjedoka, napadima na policijske službenike i suce.
Prijava protiv tužitelja Sarajlića
Tijekom akcije u prosincu, kojoj je prisustvovao i tužitelj Sarajlić, policija je pretresla Šimićev otpad, njegovo imanje u naselju Borjani kod Gruda i druge lokacije. Pronađeno je: 29 automobila za koje postoji sumnja da su ukradeni, tri motocikla, bjanko dokumenti za vozila te 12 kilograma droge, eksploziva i drugog oružja.
Nakon što su Šimić i njegova grupa predati Tužilaštvu BiH Sarajlić je pozvao inspektore koji su radili na ovom slučaju da mu pomognu ispitati osumnjičene.
No, kada su inspektori došli u prostorije Tužiteljstva BiH, Sarajlić im je priopćio da neće biti saslušanja niti će zatražiti određivanje pritvora, navedeno je u dokumentaciji do koje je došao CIN.
Istražitelji FUP-a su bili iznenađeni ovakvom odlukom te su tražili da tužitelj predloži pritvor od 30 dana jer, kako su objasnili, Šimić sa slobode može utjecati na svjedoke i ugroziti istragu. Ipak, Sarajlić nije promijenio mišljenje.
Tada su još uvijek trajali pretresi objekata, a pojedini članovi Šimićeve grupe su bili spremni na suradnju s Tužiteljstvom BiH. Do tog trenutka znatan broj svjedoka nije bio saslušan u policiji.
U dokumentaciji koja je upućena VSTV-u je navedeno da im je, prema svjedočenju inspektora, tužitelj Sarajlić objasnio da je odluku o puštanju osumnjičenih na slobodu donio nakon usmene konzultacije s Nenadom saled, sudijom za prethodni postupak Suda BiH.
CIN-u su iz Suda BiH odgovorili da u akciji Meteor nije bilo “nikakvog usmenog kontakta postupajućeg tužitelja i suca” te da Sud nije primio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora. Iz Ureda disciplinskog tužioca u VSTV-u je potvrđeno za CIN da postoji pritužba na Sarajlićevo rad, ali nisu željeli otkriti o čemu se točno radi.
Sarajlić nije odgovarao na pozive novinara CIN-a, a njegova tajnica je objasnila da tužitelj ne može govoriti dok traje istraga.
Prijetnje komesaru ponovno otvaraju slučaj
zoran galićKomesar Galić je novinaru CIN-a kazao da su ga 15. ožujka pozvali iz Federalne policije i Obavještajno-sigurnosne agencije i rekli da imaju pouzdane informacije o tome da Mate Šimić namjerava da ga likvidira. Galić je i ranije prijavljivao Šimića zbog prijetnji, ali je Kantonalno tužilaštvo ZHK-a odbacilo prijavu zbog nedostatka dokaza.
Policijske agencije u BiH i Hrvatskoj su godinama istraživale Šimiće zbog krađe auta, trgovine drogom, napada na svjedoke i policiju. Braća Šimić su privođeni i 2007. i 2012. godine. Samo je Mati suđeno, ali ga je Kantonalni sud u Širokom Brijegu prošle godine oslobodio zbog nedostatka dokaza.
Galić je rekao da su pripadnici policijskih agencija koje sudjeluju u ovoj istrazi tražili od Tužiteljstva BiH da promijeni tužitelja u slučaju Meteor.
Nakon što je krajem prošle sedmice tužitelju Dubravku Čampari ustupljen dio predmeta, braća Šimići su ponovno uhićeni. U akciji protiv automafije koju je 2007. godine FUP vodio u suradnji sa Policijom Republike Srpske i Policijom ZHK-a meta su, također, bili Mate i Blago Šimić te grupa ljudi koja je povezana s njima.
Policija je i tada na autootpadu Mate Šimića i drugim objektima koje su koristili on i njegovi suradnici pronašla 83 vozila – čitavih ili u dijelovima. Vještačenjem je utvrđeno da su ukradena na području BiH, Hrvatske i zemalja Europske unije. Dio vozila vraćen je vlasnicima, a ostatak se i danas nalazi pod kontrolom Federalne policije.
Osim vozila pronađeni su i različiti dokumenti za identifikaciju vozila, bjanko vlasnički kartoni i drugi dokazi koji su policiju upućivali na to da se Šimić bavio krađom i prodajom ukradenih vozila.
Šimić je tada uspio pobjeći policiji. Prema izjavi jednog od sudionika ove akcije, Matin krevet je još bio topao kada je policija ušla u njegovu kuću.
Tko su Šimići?
Prema dokumentaciji koja je u posjedu CIN-a, protiv Mate Šimića su od 1991. godine podnesene 24 kaznene prijave.
Osuđivan je devet puta u BiH i Republici Hrvatskoj, dok je Blago osuđivan osam puta. U zatvoru nisu proveli dulje od nekoliko mjeseci.
Prema podacima iz prijava, Mate Šimić je najmanje 10 puta napao policajce.
Komesar Galić kaže da je i on sam bio česta meta napada Šimićeve grupe. Kazao je i da mu je Mate prijetio preko telefona.
“Čovjek mi je prijetio, osobno Mate Šimić, da će mi skinuti glavu.”
Međutim, kada je taj slučaj prijavio Tužilaštvu ZHK-a, dobio je odgovor:
“Tu nema elemenata prijetnje – njegova priča protiv moje priče”.