Published On: Sat, Nov 30th, 2013

Cikotić na vrhu piramide ilegalnog izvoza oružja

Državna policijska agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predala je tijekom kolovoza izvješće protiv bivšeg ministra obrane Selmana Cikotića o zloupotrebama prigodom prodaje naoružanja entitetskih ministarstava obrane 2003. i 2004. godine, objavila je BH televizija, pozivajući se na neimenovane izvore. Da je SIPA podnijela izvješće Tužiteljstvu BiH, potvrdila je glasnogovornica Kristina Jozić, no pri tome nije željela govoriti o tome tko se našao u prijavi.

Po njezinim riječima, za sada je jedna osoba prijavljena Tužiteljstvu za zlorabu službenog položaja i ovlasti, što sugerira kako se mora raditi o visokopozicioniranome dužnosniku. Iz Tužiteljstva BiH uopće nisu željeli govoriti o ovome slučaju. Radi se o zlorabama s prodajom viškova naoružanja tijekom realizacije ugovora koji su 2003. i 2004. godine entitetska ministarstva obrane sklopila sa zagrebačkom kompanijom „Scout“ i Unis Promexom iz Sarajeva. Izvješća su ukazivala kako je to naoružanje uz sumnjive procedure završavalo na crnome tržištu do tvrdnji da ga je posjedovala i narko-mafija. Još ranije je parlamentarna istraga u Ministarstvu obrane BiH otkrila da je oružje možebitno završilo u državama protiv kojih postoji uveden UN-ov embargo.

Gostujući u emisiji “Intervju” Radija Bosne i Hercegovine, ministar obrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić pitanje o istragama koje provode SIPA i Tužiteljstvo BiH nije želio izravno komentirati. – Istraga u slučaju prodaje viškova naoružanja tijekom realizacije ugovora iz 2003. i 2004. sa zagrebačkom kompanijom ‘Skaut’ je završena. SIPA je svu potrebnu dokumentaciju predala Tužiteljstvu BiH iz kojeg se očekuje izjašnjenje, odnosno eventualno podnošenje optužnice“, izjavio je Zekerijah Osmić. Tvrdi da šverca naoružanja, kada je u pitanju Ministarstvo obrane, ne postoji, a nije želio komentirati da je u aferu umiješan upravo Cikotić.
Bljesak