Cijelonoćna borba s vatrom: Kuće obranjene, vatra prijeti Doljanima i Sovićima

Noć na Risovcu bila je paklena. Osim vatrogasaca i radnika Šumarstva iz Jablanice, te šumara iz Herceg-šuma, požar su do ranih jutarnjih sati gasili i vatrogasci iz Tomislavgrada, Posušja, Prozora, Mostara i Sarajeva, te 25 vojnika iz vojarne Livno, koji su uspjeli zaustaviti širenje vatre prema kućama ispod požarišta, prema farmi s oko 1000 ovaca, prema Nacionalnom parku Blidinje, kao i prema prostoru na kojem se nalazi svetište Kedžara, izjavio je Feni Omer Nezirić, pomoćnik načelnika Općine za civilnu zaštitu i vatrogastvo Jablanice.

Tijekom jučerašnjeg dana u gašenju požara sudjelovali su helikopteri Republike Turske i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji se čeka i jutros od devet sati.

Veliki šumski požar u rejonu Risovca, od izbijanja 07. rujna oko 16 sati, do jutros proširio se na oko 18 km požarne linije i trenutno je spriječeno širenje požara prema gustoj i mladoj jelovoj šumi u podnožju planine Vran.

Vatra je zaustavljena na cesti Blidinje – Prozor. Međutim, s istočne strane Risovca požar, u zavisnosti od kretanja vjetra, za kratko vrijeme može ugroziti naselja Doljani i Sovići, rekao je Nezirić.