Published On: Čet, pro 9th, 2021

ČEVRA: Dodikov cillj nije odcjepljenje je stvaranje tzv. “zamrznutog sukoba” što će za posljedicu imati mirni razlaz

Zagrijana politička situacija u hladnim decembarskim danima zaokupirala je cjelokupno bh. društvo. Dok bošnjački prvaci nastoje svoje glasačko tijelo uvjeriti kako su predstavnici OHR-a, SAD-a i Evropske Unije zapravo izdajnici koji ovdje tobože rade za ruske, hrvatske, Dodikove ili Čovićeve interese, prvi čovjek Republike Srpske i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, iako na momente daje javnosti privid da djeluje bez ikakve političke strategije, u stvarnosti šahovski nadigrava sve svoje protivnike.

Posljednjih dana često u medijima čujemo kako SNSD, pa i HDZ funkcioneri sve više spominju bojkot parlamentarnih izbora 2022. godine.  Naivni, površni i neupućeni sarajevski analitičari i političari te izjave pozdravljaju, jer kako kažu, ko neće da izađe na izbore, bez njega se i može, ne shvatajući, zbog vlastite opće neinformiranosti, da Dodik ima puno bolji i za njegov konačni cilj efikasniji mehanizam od samog bojkota izbora.

Šta je Dodikov cilj? Sigurno nije odcjepljenje, jer zna da u tom slučaju po njega dolaze helikopteri NATO-a. Njegov cilj je stvaranje tzv. “zamrznutog sukoba” što će za posljedicu imati mirni razlaz. To nastoji ostvariti tako što će dokazati da je BiH nemoguća država, da Federacija BiH ne može da funkcioniše zbog nemogućnosti pronalaska rješenja za bošnjačko-hrvatske odnose, te kako je u konačnici RS jedini funkcionalan dio Bosne i Hercegovine, koja je de facto žrtva nefunkcionalne BiH. Za to ima apsolutnu podršku Rusije koja je takvu vrstu “zamrznutog sukoba” patentirala i provodi na više svjetskih frontova.

Zamrznuti sukob je inače situacija u kojoj je neki ratni sukob završio, ali u kojem niti mirovni sporazum niti neki drugi politički okvir nisu doveli do rješenja sukoba do zadovoljstva sukobljenih strana. To je što imamo trenutno na sceni u BiH. Zapadni analitičari pronalaze paralele sa ruskim intervencijama u stvaranju Pridnjestrovlja u Moldaviji i Južnoj Osetiji i Abhaziji u Gruziji, kao i u Nagorno-Karabahu u Azerbajdžanu, u kontekstu šire moskovske politike “smrznutih sukoba” koji se mogu bilo kada ponovno aktivirati te tako osigurati ruski utjecaj nad politikom neke države.

Budžet institucija BiH još uvijek nije usvojen za tekuću godinu što znači da je namjera Dodika da blokira razvoj BiH, a to ukazuje na namjeru blokiranja i budžeta sljedeće godine u kojem su planirana sredstava za održavanje izbora. Da bi se Budžet usvojio Vijeće ministara ga šalje Predsjedništvu BiH, koje ga prosljeđuje Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dakle, ukoliko Dodik želi da blokira Budžet u kojem će biti doznačena sredstva za održavanje Općih izbora 2022. godine, što iznosi cc. 12 miliona KM, on ima mehanizam da to učini, putem svoja četiri delegate u Domu naroda bez kojih ništa, pa ni Budžet, ne može biti usvojen. Privremeno finansiranje će se nastaviti pa će tako svi uposlenici u državnim institucijama nastaviti da uredno primaju svoje plate i neće biti oštećeni. Treba napomenuti da se privremenim finansiranjem zakonski ne može finansirati održavanje izbora.

Dalje, i još bitnije, što nije poznato velikom broju građana, Republika Srpska, za razliku od FBiH, ima svoju Republičku izbornu komisiju, koja ima ovlasti da provede izbore za sve organe na području Republike Srpske, a koja svoj legalitet crpi iz Izbornog zakona BiH, kao i Izbornog zakona RS-a. U slučaju da nema novca za izbore zbog neusvajanja državnog budžeta, jer ga je Milorad Dodik blokirao, za što ima mehanizam protiv kojeg niko ne može ništa, iako će privremeno finansiranje održavati na životu državni nivo institucija, kao što je i cijelu proteklu godinu, Vlada Republike Srpske može osigurati potreban novac Republičkoj izbornoj komisiji, koja u tom slučaju jednostavno provede izbore za Narodnu skupštinu RS-a.

Ukoliko se ovo desi, a sve ukazuje da je ovo najbolji potez koji Dodik može povući, nebitno ko pobijedi za člana Predsjedništva iz RS-a, on će ostati do daljnjeg u tehničkom mandatu, kao što će i Džaferović i Komšić

Vlada FBiH, s druge strane, ne može prebaciti Centralnoj izbornoj komisiji novac za održavanje izbora, a kako Federacija nije nikada formirala entitetsku Izbornu komisiju, izborni proces za državni, federalni i kantonalni nivo neće se moći provesti. Dodik će ispasti velika faca pa čak ovaj potez može pomoći i da rehabilitira popularnost SNSD-a.

Ukoliko se ovo desi, a sve ukazuje da je ovo najbolji potez koji Dodik može povući, nebitno ko pobijedi za člana Predsjedništva iz RS-a, on će ostati do daljnjeg u tehničkom mandatu, kao što će i Džaferović i Komšić, ali i svi državni parlamentarci federalni i kantonalni. Vlada FBiH ostaje ista, kao i Vijeće ministara. Do daljnjeg. U cijeloj Bosni i Hercegovini samo će Narodna skupština RS, u tom slučaju, imati neupitan izborni legitimitet.

Jedina mogućnost da se ovaj opasan scenarij, ili da ga nazovem “tihi referendum” zaustavi, jeste da međunarodna zajednica donacijom CIK-u osigura sredstva za održavanje izbora ili da OSCE, kao što je radio odmah nakon rata, provede izbore u potpunosti.

Da li će međunarodna zajednica biti spremna donirati višemilionski iznos da bi balkanskim despotima i lopovima omogućila funkcionalnu državu, teško je reći, dok je opcija OSCE-a ravno naučnoj fantastici. Drugo pitanje je da li je uopšte moguće zakonski provesti operativno da stranci doniraju novac direktno CIK-u bez neke vrste saglasnosti Vijeća ministara, gdje SNSD opet ima mehanizam za blokadu transfera tih sredstava.

Provođenje izbora na području RS-a, a blokiranje istih na ostalim nivoima BiH, za Dodika predstavlja odraz suvereniteta jedne teritorije, i vrlo lako bi mu moglo opet osigurati pobjedu u Narodnoj skupštini. To je prava priprema za mirni razlaz.

Obzirom da je SDA Dodiku dala sve mehanizme koje danas ima na raspolganju da devastira državu, postavlja se pitanje da li SDA zapravo navija za tihu podjelu BiH, kako bi spriječila sve jaču opoziciju da preuzme sve poluge nakon sljedećih izbora?!

Dodik ovim potezom pokazuje svijetu i svima da je BiH zaista nefunkcionalna zemlja, a da je RS jedini funkcionalni dio, u kojem se koliko toliko odvijaju demokratski procesi, dok je BiH zarobljena i blokirana u neriješenim odnosima i nerealnim očekivanijima Bošnjaka i Hrvata oko ideje kako dalje (su)živiti.

Obzirom da je SDA Dodiku dala sve mehanizme koje danas ima na raspolganju da devastira državu, postavlja se pitanje da li SDA zapravo navija za tihu podjelu BiH, kako bi spriječila sve jaču opoziciju da preuzme sve poluge nakon sljedećih izbora?!

Omer Čevra l depo.ba

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove portala.
guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Tko će prevesti na naški ovaj naslov !?

Atila
Atila
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Ha ha dobar si.

Srbče
Srbče
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

KAže čova da će ovo ovako stajati dok se neko ne sjeti da nas razdvoji.

Mc Haso, elitni buregdžija
Mc Haso, elitni buregdžija
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Znate li onaj vic kada je Draškov glasnogovornik okupio Banjalučane i rekao im:

Dobri moji Banjalučani, imam dvije loše vijesti za Vas 🙁 , Prva loša vijest je, od danas će gradonačelnik Draško početi da koristi čuveno PRAVO PRVE BRAČNE NOĆI 🙁 !“

Ali to je nemoguće 🙁 !“, zakukaše Banjalučani, „pa svi znamo da je Gradonačelinik peder 🙁 !“

E, upravo smo stigli do druge loše vijesti 🙁 … „, zabrinuto će glasnogovornik 🙁 …

Atila
Atila
1 mjesec prije

Tekst je na oko dobar, na oko nije. Čevra švašta si ovdje udrobio.

Atila
Atila
Odgovori   Atila
1 mjesec prije

Previše značenja daješ sda i šta su oni i kome omogućili. Omogućili su samo svojim pulenima tipa novalića itd da se neizmjerno obogate. Neke druge stvari su neki drugi pametni ljudi i stranke sami sebi iščupali I sve u skladu sa zakonom. Kakva ba sda? Kakav bukir, ba?

Atila
Atila
1 mjesec prije

More or less, Dodo danas navijamo za tebe! Naprijed. Ti otškrini vruta a HB će ih onda širom otvoriti.

većina
većina
Odgovori   Atila
1 mjesec prije

…i pravac matica

Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Pa mi taj sukob zamrznuti imamo već 25 godina.Uz oživljavanje BiH mic po mic.Znači dodik radi samo ono sto i drugi rade.Neko je zamrznutim sukobom sa laganim oduzimanjem entitetskih nadleznosti htio da napravi unitarnu biH.A sad idemo obratno.

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

Vala i jest monotono u jednom smjeru- ko jednosmjerna ulica. Igraj kolo naokolo.