Published On: Uto, stu 10th, 2015

CESTE Modernizacija cesta u Federaciji u dužini od 290 kilometara

Vlada Federacije i državna tvrtka „Ceste FBiH” užurbano rade na realizaciji projekta „Modernizacija magistralnih cesta u Federaciji”, za što će biti izdvojeno ukupno 300 milijuna maraka (150 milijuna eura). Vijeće ministara prošlog tjedna odobrilo je 50 milijuna eura za početnu fazu ovog projekta.
Projekt će financirati međunarodne kreditne institucije poput Europske investicijske banke (EIB), a s realizacijom bi se trebalo početi već sredinom iduće godine, potvrđeno nam je u Vladi FBiH. Riječ je o projektu kojim bi do 2020. godine na svim kritičnim dijelovima u FBiH bila poboljšana sigurnost prometa, odnosno, na ukupno 35 dionica u Federaciji u ukupnoj dužini od 290 kilometara. Informaciju o pripremi realizacije projekta te načinu financiranja potvrdio je i Ljubo Pravdić, direktor „Cesta FBiH”.
On je pojasnio za Avaz kako je sada potrebno da Vlada poveća prihode „Cestama FBiH” da bi se one mogle kreditno zadužiti i uredno vraćati kredite EIB-u, EBRD-u i Svjetskoj banci, koji bi trebali biti dio ovog projekta i koji će osigurati sredstva za gradnju.
– Mi već pregovaramo s međunarodnim kreditorima. Prije toga potrebno je riješiti naše prihode. Na tome radi Vlada. To je uvjet za implementaciju projekta – kaže Pravdić.
Prema njegovim riječima, projekt podrazumijeva gradnju cesta i traka za spora vozila, rekonstrukciju postojećih prometnica, gradnju obilaznica, tunela, ali i sanaciju šteta nastalih zbog poplava.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare