Published On: Pon, stu 9th, 2015

ČOVIĆ: Nema nametanja rješenja jednog naroda drugom

Dragan Čović, lider HDZ-a i član Predsjedništva BiH, gostovao je večeras u „Dnevniku plus” sa Ognjenom Blagojevićem koji se emitira na TV1.
Govoreći o ulasku Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u vlast, i važnosti kapaciteta koje SBB ima, te koja je razlika između Demokratske fronte (DF) i SBB-a, Čović je kazao:
– Govorit ću o kvalitetu koji dolazi u izvršnu i zakonodavnu vlast na svim razinama. Sad ga već osjećamo u Federaciji i on je ogroman. To znači da u pravilu imamo dvotrećinsku većinu u Parlamentu FBiH. Sada možete donositi zakone ekonomskog ili socijalnog karaktera koji ne moraju biti takvi da se njima kupuje nečija naklonost. Bez takve parlamentarne potpore, nalazite se u jednoj avanturi u kakvoj smo bili prvih šest ili sedam mjeseci. Imali smo u vlasti DF, ali su se čitavo vrijeme ponašali kao opozicija. Očekujem da SBB, na tragu onog što smo do sada razgovarali, bude jedan pravi partner na ovom našem europskom putu stabilnosti, kazao je Čović.
On je dodao da su prvi koraci već praktično doneseni kroz prva dva zasjedanja Parlamentarne skupštine na razini Federacije BiH.
– Mislim da ćemo to vrlo brzo stabilizirati kroz Dom naroda. Mislim da smo izgubili oko godinu, ali nije ni to veliki grijeh ako ćemo sustići sve to, istaknuo je član Predsjedništva BiH.
Kada je u pitanju mehanizam koordinacije i prijedlog iz 2013. godine po kojem bi deset županija imalo pravo veta po pitanjima europskih integracija Čović je pojasnio da nema nitko pravo veta, da se ne pravi koordinacijski mehanizam koji će bilo što blokirati, već mehanizam koji će osigurati usuglašavanje stava kroz sve razine vlasti, ovlasti i nadležnosti koje su iz Ustava.
– Uzmite koliko imate direktne nadležnosti županija i one koje su podijeljene sa višim novima vlasti, to se ne može ignorirati. Ne stvaramo ambijent da netko nešto blokira jer se jednim glasom mora izlaziti iz BiH. Napravili smo neke varijacije što bi to trebalo poboljšati, da do kraja uvažimo i ove mjere koje imamo iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje nas motiviraju da to radimo, dodao je lider HDZ-a, prenosi Avaz.
Na pitanje voditelja da se iz DF-a često čuje da svi ovi procesi vode stvaranju trećeg entiteta, Čović je odgovorio:
„Kada je u pitanju DF suvišan je bilo kakav komentar. Netko vidi danas u koordinacijskom mehanizmu treći entitet, u izbornom zakonu ili u nečemu drugom. Trebamo osigurati apsolutnu jednakopravnost svih građana BiH i to možemo na stotinu načina.
Da bi reorganizirali BiH bit će potrebna dvotrećinska većina svih, otkud onda nekome strah da, kada krenemo ka Europi, netko se bavi trećim entitetom, pojasnio je Čović.
On je kazao da kada se dođe do izbornog zakona govorit će se i o tome što je u Bruxellesu dogovoreno prije dvije-tri godine.
– A to je da nema nametanja rješenja jednog naroda drugom. Taj instrument neka se zadovolji i riješili smo sve probleme funkcioniranja BiH dugoročno. Bez obzira dolazi li to od SDP-a ili DF-a, imam osjećaj da se oni sve više ponašaju kao opozicija kada ne mogu pratiti korak, jer smo ih iznenadili dinamikom. Sjetite se prvih šest mjeseci, svi su kritizirali da se bavimo samim sobom, a sada kada smo od svibnja ili lipnja krenuli potpuno drugačijom dinamikom, imam osjećaj da su ostali iznenađeni, a bit će još više”, istaknuo je Čović.
Čović je u intervjuu istaknuo promjene u Predsjedništvu BiH koje su se dogodile u posljednjih 12 mjeseci.
– Nakon 12 mjeseci odnos tri člana Predsjedništva BiH je takav da nema različitih stajališta i da se u ime Predsjedništva BiH izlazi sa jednim glasom. Nema preglasavanja u donošenju odluka da dvojica podržavaju odluku, a treći ne podržava. Ne postoji ni jedna točka dnevnog reda da je bila na Predsjedništvu i da čeka naše usuglašavanje, a do danas smo imali 15 redovnih sjednica i 20-tak izvanrednih. Ono što je najvažnije imamo vrlo jasan stav Predsjedništva kako se odnositi prema europskim integracijama, a dogovorili smo da nešto slično uradimo kada je u pitanju Partnerstvo za mir (NATO-a), istaknuo je Čović, dodajući da bi ovakav odnos trebalo prenijeti na sve razine vlasti u BiH.
U Federaciji BiH DF je ostavila svog potpredsjednika. Ne možete jednom nogom biti u vlasti, a drugom prozivati vlast zbog onog što radi.
Tko treba povući naredne poteze? Mislim da je to prije svega dogovor SDA i SBB-a. Koliko znam oni ovih dan razgovaraju o županijama, kada se taj posao završi, sasvim je izvjesno da će se taj posao prebaciti na razinu Vijeća ministara i vjerojatno će biti dogovor na toj relaciji.
Tu se nisam miješao, dao sam doprinos da oni počnu funkcionirati kao takvi, a dalje smo prepustili kolegama. Mislim da ću se u petak vidjeti sa Radončićem i Izetbegovićem u Mostaru na konferenciji povodom 20 godina Daytona.
Koliko znam, oko Vijeća ministara su se ugrubo dogovorili o konceptu i recimo da do kraja godine očekujem da se taj posao završi.
Što se tiče izbora u Hrvatskoj, rekao je da je rezultat izbora takav da će trebati dosta mudrosti i napora da se dođe do kvalitetnog rješenja kroz izvršnu vlast.
– Uvjeren sam da će ta nova vlast imati izraženiji i pozitivniji odnos prema BiH. Ono što nije dobro, a to sam rekao i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, nezamislivo mi je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije u prigodi da razgovara s njim prvih osam ili devet mjeseci svog mandata.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare