Published On: Pon, sij 15th, 2018

Češki premijer poziva Zemana da se zbog pobjede na izborima okrene Zapadu

Češki premijer Andrej Babiš je rekao kako je u prvom krugu predsjedničkih izbora glasovao za Miloša Zemana i izrazio mu potporu prije drugog kruga glasovanja. Euronews piše kako je Babiš pozvao Zemana da se zbog pobjede u drugom krugu “okrene Zapadu i jasno izrazi stav kako Češku Republiku neće voditi u smjeru Istoka, zbog čega ga neprestano kritiziraju”.

Premijer Babiš je istaknuo kako vjeruje da će aktualnom čelniku države biti vrlo teško u duelu u kojem je njegov protivnik bivši predsjednik Češke akademije znanosti, prozapadni političar Jiří Drahoš.

“Ako želi pobijediti u drugom krugu, Zeman mora jasno izraziti stav da Češku neće vodi prema Istoku, zbog čega ga stalno kritiziraju”, rekao je češki premijer Andrej Babiš.

Stavovi Zemana i Drahoša o vanjskoj politici se uvelike razlikuju. Zeman odbija prihvatiti izbjeglice u Češkoj i sankcije protiv Rusije su za njega kontraproduktivne, ali smatra da je ujedinjenje Krima s Rusijom bilo protuzakonito. Jiří Drahoš je rekao kako češka treba primiti dio imigranata i obećao da će voditi više zapadnjačku politiku.

U prvom krugu glasanja je Miloš Zeman dobio 38,5 posto glasova, njegov suparnik 26,5%.

Četvorica kandidata koji su izašli iz utrke nakon prvog kruga su već pozvali svoje biračko tijelo da glasa protiv Miloša Zemana. Statističari su izračunali da će, ako se ovaj apel poslušaju sve njihove pristaše, novi predsjednik Češke bit će Jiří Drahoš.

Situacija otprilike podsjeća na ujedinjenje francuskih stranaka različitih političkih stavova samo kako bi se oduzeli glasovi Marine Le Pen. Ako birački tijelo kandidata koji nisu ušli u drugi krug podrži Jiřía Drahoša, on bi zaista mogao postati novi predsjednik Češke Republike.

Drugi krug predsjedničkih izbora će se u Češkoj održati 26. i 27. siječnja.