Published On: Sri, velj 27th, 2013

ČENGIĆ: Hrvati će demokratskom borbom izboriti entitet, referendum je doveo do rata

Donedavni član Predsjedništva Demokratske narodne zajednice BiH Muhamed Čengić smatra kako BiH od potpunog raspada može spasiti jedino potpuna decentralizacija i racionalizacija zemlje.
Čengić, nekadašnji visoki dužnosnik SDA i predratni potpredsjednik Vlade BiH, za Press je ocijenio kako većina bošnjačkih političara vuče katastrofalne poteze koji državu vode u potpunu propast.
On smatra i da će Hrvati u BiH, prije ili kasnije, ipak dobiti pravo da formiraju svoj entitet pošto se radi o europskom standaru i pravu suverenog naroda.
– U posljednje vrijeme sve češće ističem da Dodik nije taj koji radi na rasturanju države. Glavni krivci za trenutni kaos sjede u Sarajevu i ne žele ni prstom mrdnuti da se kriza riješi, rekao je Čengić, prenijela je Srna.
Naveo je kako je u Sarajevu na sceni “nadmudrivanje kojekakvih političara” koji matematičkim kombinacijama planiraju kako da formiraju vlast, dodajući da će je vjerojatno i napraviti, ali da neće funkcionirati.
Jedan od osnivača Stranke demokratske akcije Muhamed Čengić tvrdi da je “referendum o nezavisnosti koji je održan 1. marta 1992. godine odveo BiH u rat”.
On je za medije iz RS-a ustvrdio da je nekad i negdje rekao kako u Skupštini BiH “ne bi trebalo” sprovoditi referendum “bez pristanka Srba” i upozoravao da će u suprotnom “to zemlju odvesti u rat”.
“Kao što sam govorio tada, tako smatram i danas. 1. mart 1992. godine datum je kada je počeo rat u BiH koji, što je najveće zlo, do danas nije završen. Zagovarao sam tada regionalizaciju BiH i da su me poslušali, rata sigurno ne bi bilo”, rekao je Čengić.
Čengić, koji je bio potpredsjednik prve višestranačke vlade tadašnje BiH, “kaže da je rat u BiH potpomognut sa strane, ali da je izazvan u BiH”.
“BiH je uoči referenduma bila krcata vojnicima JNA i ko god je tada htio da rješava stvari bez saglasnosti JNA i srpskog naroda, pravio je grešku. Trebalo je pregovarati i doći do rješenja”, ustvrdio je Čengić.
 
poskok.info