Published On: Čet, velj 28th, 2013

PRVA PREMIJERKA U POVIJESTI BIH: Svjesna sam težine povjerenog zadatka


Svjesna sam i svih složenih procesa kojima smo izloženi, svih teških ekonomskih prilika u kojima se nalazimo. Svjesna sam da i vrijeme krize u kojem živimo zahtjeva i pojačanu razinu inicijative i da određena strateška planiranja moraju da budu kombinirana s određenim mjerama koje će imati ciljane efekte“, kazala je Cvijanović.
Željka Cvijanović imenovanjem na čelo Vlade RS-a postat će prva premijerka u povijesti BIH. Biljana Plavšić bila je dva puta predsjednica, jedan put u predsjedništvu BIH a kasnije na čelu RS-a , Borjana Krišto bila je predsjednica FBIH, no na premijerskom mjestu, što se postootomanske BIH tiče, žena do sada nije primirisala a na načelničkim mjestima gotovo ih i nema.  Izuzetak je Amra Babić, gradonačelnica visokog koja je također egzotična pojava na BH političkoj sceni budući da na radno mjesto dolazi s hidžabom na glavi.
Ona je u obraćanju novinarima, nakon što joj je povjeren mandat za sastav nove Vlade RS-a, kazala da je već izrađen program koji ima za cilj da se postignu “ciljani efekti, koji će biti na dobrobit RS-a, poslovne zajednice i njenih građana“.
Naglasila je i da je očuvanje ustavne pozicije RS-a jedan od prioriteta te unaprijeđene i poboljšanje entitetskog imidža “ostaju trajno opredjeljenje” Vlade RS-a.
Cvijanović je izrazila optimizam da će Vlada RS-a u novom sazivu proizvesti rezultate koji se od nje očekuju, a zahvalila se i na suradnji dosadašnjem premijeru Aleksandru Džombiću.
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da je Željka Cvijanović dobila opću podršku u okviru SNSD-a i koalicijskih partnera da bude mandatarka za sastav nove Vlade RS-a.
Uvjeren sam da smo napravili dobar izbor te da on podrazumijeva novo povjerenje“, kazao je Dodik ističući i da će ovo biti da je prvi put žena premijerka RS-a.
On se zahvalio bivšoj Vladi, a od nove očekuje novi stimulans i da nastavi održavanje stabilnosti RS-a.
U naredna dva dna zasjedat će i Izvršni odbor SNSD-a o sastavu nove vlade RS-a.
Skupština RS-a danas je prihvatila ostavku vlade Aleksandra Džombića, a zatim je i Vijeće naroda potvrdilo tu odluku Parlamenta.

Rođena je 1967. godine u Tesliću, gdje je stekla osnovno i srednje obrazovanje. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, i na Filozofskom i Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Postdiplomske studije u oblasti diplomatsko-konzularnog prava završila je na Pravnom fakultetu.
Radila je kao nastavnica i profesorica engleskog jezika, kao viši prevoditelj, a potom i asistent u Misiji Europske unije u BiH, kao savjetnik predsjednika Vlade za europske integracije i suradnju s međunarodnim organizacijama.
Obavljala je i poslove šefa Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i europske integracije.
U prethodnom skupštinskom mandatu bila je i članica iz reda stručnjaka Odbora za europske integracije i regionalnu suradnju Narodne skupštine Republike Srpske.
Udata je i majka dvoje djece.