Nedjelja, 26 svibnja, 2024

ČEGAR: Svi znamo da su na spisku ratni zločinci

Must Read

Sarajevo – To je skupina kriminalaca koja je za vlast i Aliju Izetbegovića odrađivala prljave poslove po gradu, vršila likvidacije, ulazila u srpskom stanove, istjerivala časnike iz stanova, pljačkala radnje i banke.

Rekao je ovo za “Glas Srpski” nekadašnji zapovjednik Specijalne policije u Sarajevu Zoran Čegar iznenađen prijedlozima imena kriminalaca i ratnih zločinaca koji su se našli na popisu za “medalje otpora”.

Povjerenstvo Vlade FBiH za verifikaciju i utvrđivanje popisa dobitnika Spomenice i Medalje otpora predala je popis sa 536 kandidata za heroje ministru za pitanja boraca FBiH Zukan Helez. Odluka bi trebala biti donesena idućeg tjedna.

Na spisku su imena 124 pripadnika “Zelenih beretki”, a tu su i kriminalci Ismet Bajramović Ćelo, Ramiz Delalić Ćelo, Nijaz Karkelja Niske, Jusuf Juka Prazina, Taib Torlaković …

– Tih imena bi se postidio svaki čestiti borac i policajac. Nijedan “četnik” nije ušao u Sarajevo, a cijeli grad je opljačkan, poharan i silovan. Treba ući u imovinski karton, pa vidjeti što su imali prije rata, a što imaju sada. To su kriminalci koji sada imaju kuće, vile, automobile od par stotina tisuća maraka, brodove od nekoliko milijuna, a prije rata se normalan svijet s njima nije htio ni pozdraviti – rekao je Čegar.

Čegar je kazao da mu je drago što ga nitko nije predložio za medalju i što se nije našao u društvu kriminalaca. Dodao je da je ironično da je Muhamed Švrakić iz “Zelenih beretki” na popis za ordenje stavio i svoga sina, koji se u to vrijeme nije ni rodio.

– Švrakić je i sestru Ali Gašija stavio na popis za medalje. Na spisku su oni koji su za ondašnju vlast odrađivali prljave poslove. Na spisku su ratni zločinci i to svi znamo. Svaka normalna država bi se ogradila od takvih, a oni ih predlažu i dodijelit im medalje. Predlažu ih za medalje da bi kazali da su zločine činili samo Srbi i Hrvati, a da su ovi njihovi kriminalci i zločinci bili heroji – rekao je Čegar.

Ismet Bajramović Ćelo je do pred rat robijao u zeničkom zatvoru, a kada je rat počeo, dobio je funkciju zapovjednika vojne policije Armije RBiH.

– Ako kriminalac može biti na funkciji zapovjednika, on jedino može naređuje ono što zaslužuje zatvorsku kaznu. Ćelo je jedan takav primjer – rekao je Čegar ranije “Glasu Srpske”.

Rekao je i to da svi znaju da se Ramiz Delalić Ćelo javno hvalio ubojstvom sarajevskog svata Nikole Gardovića, te da je Delalić u zapovjedništvu 105. brdske brigade uzimao taoce i da nije ništa drukčiji od Mušana Topalovića Cace.

– Takvi kriminalci su doveli do ratnih zločina. Uz njihova odobrenja po Sarajevu su ljudi ubijani, pljačkani su stanovi, vršena silovanja i odvođenja – rekao je Čegar.

Na spisku za medalju od najvećih sarajevskih predratnih kriminalaca, a ratnih zapovjednika, jedino nije Mušan Topalović Caco, ali jesu njegovi preživjeli suborci iz Desete brdske Samir Bejtić i Senad Hasić.

Bejtić je dugo bio u bjekstvu, ali je suđen i osuđen za zločine počinjene na Kazanima, jamu smrti za Sarajlije nebošnjake u ratu. Presuda od 14 i pol godina zatvora za Bejtića poništena je na Vrhovnom sudu Federacije BiH, da bi potom u ponovljenom postupku pred Kantonalnim sudom Bejtić bio oslobođen. Sada je predložen za Medalju otpora.

Senad Hasić
Pored Bejtića iz Cacine skupine za medalju je predložen i Senad Hasić, koji je također bliski Cacin suradnik.

Protiv Hasića je također vođen postupak za brutalna ubojstva, kako je optužnica i tretirala “slučaj Kazani”. Iako optuženik, postao je svjedok, koji je za zločine optužio mrtvog zapovjednika Cacu, kojem ne može suditi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -