Utorak, 16 travnja, 2024

CECILIA MALSTROM Balkanu dat rok za bezvizni režim do proljeća

Must Read

BUDVA – Europska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malstrom izjavila je večeras da države zapadnog Balkana moraju do proljeća da pokažu jasne rezultate u suzbijanju broja azilanata koji iz tih zemalja stižu u Evropsku uniju, jer u suprotnom …

… rizikuju suspenziju bezviznog režima. “Četiri puta se povećao broj aplikacija za dobijanje azila u zemljama Evropske unije, a najveći broj tih građana dolazi iz regje zapadnog Balkana, što je veliki problem”, rekla je Malstrom novinarima u Budvi, gdje učestvuje na ministarskom forumu “EU-zapadni Balkan” u oblasti pravde i unutrašnjih poslova.

Ona smatra da države zapadnog Balkana treba dodatno da se posvete rješavanju pitanja viška azilanata.

“To znači da ćemo, ukoliko se to pokaže neophodni, da suspendujemo bezvizni režim sa pojedinačnim zemljama”, navela je Malstrom.

Ona je podsjetila da je EU usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije u slučaju kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ilegalnih emigranata, odnosno azilanata, koja stupa na snagu 9. januara.

(Vijesti.ba/Srna)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -