Published On: Thu, Dec 19th, 2013

Picula podsjetio Ashton na neprovedbu Sejdić-Finci presude u BiH

SARAJEVO – Zastupnik u europskom parlamentu Tonino Picula i potpredsjednik Izaslanstva za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom pitao je potpredsjednicu Europske komisije Catherine Ashton kako vidi perspektivu BiH u nadolazećoj 2014. obzirom da je ondje izborna godina, zbog neuspjeha provedbe Sejdić-Finci presude te prilagodbe izbornog zakonovodstava.

Ashton je u raspravi na Odboru za vanjsku politiku u Europskom parlamentu poslije sastanaka Vijeća za opće poslove EU podnijela izvješće zastupnicima.

Zastupnik Picula čestitao je Ashton na rezultatima što je dovela Srbiju i Kosovo za “pregovarački stol” te je izrazio žaljenje što je status BiH ostao isti zbog činjenice da je zemlja kontinuirano blokirana zbog unutarnjih dugotrajnih zastoja.

– Izražavam nadu da završetak 2013. godine znači kraj dugog razdoblja obilježenog nedostatnim interesom međunarodne zajednice za postdaytonske strukturalne devijacije jedine zemlje na Balkanu bez jasnog i iskrenog unutarnjeg konsenzusa oko europske perspektive – kazao je Picula.

Istaknuo je i da su reforme u BiH potrebne te pozvao političke lidere da počnu s intenzivnim i ozbiljnim radom za dobrobit europske budućnosti njezinih građana.

Potpredsjednica Europske komisije Ashton pohvalila je povjerenika za proširenje Štefana Fülea jer je inicirao sastanak s političkim liderima BiH i potvrdila kako Balkan ostaje među prioretima na agendi za 2014. godinu, saopćeno je iz Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

Fena