Published On: Sun, Oct 13th, 2013

ČAVIĆ: Jedna osoba popisuje 20 fizički neprisutnih osoba

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta , Dragan Čavić , pozvao je institucije nadležne za provođenje popisa pronaći rješenje za fiktivno prijavljivanje lica na popisnim listama , što je naročito prisutno prilikom popisa osoba bošnjačke nacionalnosti koja su izvan BiH duže od godinu dana . Čavić tvrdi i to da vlast plasira lažnu sliku o ekonomskoj stabilnosti Republike Srpske , au suštini ne poštuje zakon kada je riječ o obveznim isplatama iz proračuna , koje su planirane za ovu godinu .

Očito je da se po instrukcijama Islamske zajednice pravi fiktivni popis onih koji su navodno do godinu dana odsutni iz BiH i time se stvara fiktivan broj građana BiH koji ovdje žive , ubjeđen je Dragan Čavić . Postoje , kaže , slučajevi da jedno lice popisuje više od 20 lica koja nisu ovdje fizički prisutna .

Predsjednik NDP – a navodi to da vlast priča nebuloze o ekonomskoj stabilnosti i porastu bruto društvenog proizvoda , a da je zapravo povećanje mirovina za 3,5 posto i vraćanje plaća za 5 posto ostvareno na štetu drugih korisnika proračuna .

Nedavna pisma bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne odnose , Tihomira Gligorića , u kojem iznosi konstatacije o postojanju tzv . zemljišne mafije , za Čavića nisu iznenađujuća . I sam je , kaže , godinama ukazivao na takve stvari pogotovo na kriminal u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole , u Banja Luci .

Otvaranje predstavništava Republike Srpske u svijetu , uključujući i posljednje u Washingtonu , po Čaviću , može biti dobro ako od njega ima koristi u smislu
uspješnog lobiranja za interese Republike Srpske i privlačenja investicija . Toga nema , a predstavništva služe samo da bi pojedinci u njima zasjeli , ocjenjuje
Čavić .

Upozorio je na to da će se BiH , ukoliko ne bude rješenja , naći u izolaciji od Europske komisije , što podrazumijeva I 6 – godišnju suspenziju svih sredstava od IPA fondova I pozvao političke lidere iz Federacije BiH da postignu kompromis .

 

Vijesti.ba/BN TV