Published On: Sun, Oct 13th, 2013

PICULA: Vjerujem da ovo nisu bili posljednji razgovori s Fueleom

Čvrsto vjerujem da zadnji razgovor povjerenika za proširenje Štefana Fuelea s čelnicima iz BiH svakako nije i posljednji – izjavio je danas za Fenu hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula . Picula kaže da bi bilo loše kada bh. politika  ne bi brzo i odgovorno reagirala na najavljeno uskraćivanje značajnog iznosa sredstava iz fonda pretpristupne pomoći EU .

– Razlog reakciji Bruxellesa nije svađa oko nekih predloženih rješenja nego potpuno pomanjkanje volje da se do rješenja uopće dođe – kazao je bivši šef hrvatske diplomacije .

Međutim , navodi Picula , ono što ovu situaciju , ipak , razlikuje od mnogih iz prošlosti jest da ovog puta vrijeme curi i na strani EU . Naime , iduća 2014. nije samo izborna godina u BiH nego iu Europi .

– Nakon pozitivnih iskustava koje je Europska komisija stekla u posredovanju između Beograda i Prištine , sličan software vjerojatno će biti primjenjen iu slučaju traženja rješenja , ne samo između Mostara i Sarajeva ( što se izvana čini najvećom preprekom ) , nego u uklanjanju blokada i potragom za alibijem između ” Sarajeva i Sarajeva ” , a što je jednako ozbiljna prepreka za izlazak iz trenutne pat situacije – rekao je Picula .
( Vijesti.ba / Fena )