Subota, 25 svibnja, 2024

ČAVIĆ: Dali smo dovoljno čvrstih argumenata za krivično gonjenje Izetbegovića i Softića

Must Read

Predsjednik NDP, Dragan Čavić, izjavio je danas kako je ova politička stranka dala dovoljno čvrstih argumenata za krivično gonjenje bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića, i bivšeg agenta BiH u Haagu, Sakiba Softića, zbog neovlaštenog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

– Krivična prijava protiv Izetbegovića i Softića odnosi se na neovlašteno podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije i utemeljena je u Krivičnom zakonu BiH i Krivičnom zakonu Federacije BiH – rekao je Čavić.

On je naveo kako je NDP s pažnjom i uz pomoć odvjetnika pripremio krivičnu prijavu.

– Uradili smo ono što je potrebno i jedino moguće, a to je da bude poštovan pravni sistem. Dali smo mogućnost Sudu i Tužiteljstvu BiH da pokažu svoju nepristrsnost ili pristaranost – dodao je Čavić.

NDP je krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Softića podnio u ožujku.

Iz Tužiteljstvu BiH potvrđeno je danas za “Avaz” kako je formiran predmet protiv Izetbegovića i Softića na osnovu krivične prijave čelnika NDP i da je u radu.

U krivičnoj prijavi se navodi kako je Softić svojim radnjama bez odgovarajućih institucionalnih ovlasti pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlaštenog vršenja službene radnje iz Krivičnog zakona FBiH, a da je Izetbegović zloupotrijebio službeni položaj.

Međunarodni sud pravde odbio je početkom ožujka zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -