Published On: Uto, kol 15th, 2017

ČAVIĆ: Dali smo dovoljno čvrstih argumenata za krivično gonjenje Izetbegovića i Softića

Predsjednik NDP, Dragan Čavić, izjavio je danas kako je ova politička stranka dala dovoljno čvrstih argumenata za krivično gonjenje bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića, i bivšeg agenta BiH u Haagu, Sakiba Softića, zbog neovlaštenog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

– Krivična prijava protiv Izetbegovića i Softića odnosi se na neovlašteno podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije i utemeljena je u Krivičnom zakonu BiH i Krivičnom zakonu Federacije BiH – rekao je Čavić.

On je naveo kako je NDP s pažnjom i uz pomoć odvjetnika pripremio krivičnu prijavu.

– Uradili smo ono što je potrebno i jedino moguće, a to je da bude poštovan pravni sistem. Dali smo mogućnost Sudu i Tužiteljstvu BiH da pokažu svoju nepristrsnost ili pristaranost – dodao je Čavić.

NDP je krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Softića podnio u ožujku.

Iz Tužiteljstvu BiH potvrđeno je danas za “Avaz” kako je formiran predmet protiv Izetbegovića i Softića na osnovu krivične prijave čelnika NDP i da je u radu.

U krivičnoj prijavi se navodi kako je Softić svojim radnjama bez odgovarajućih institucionalnih ovlasti pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlaštenog vršenja službene radnje iz Krivičnog zakona FBiH, a da je Izetbegović zloupotrijebio službeni položaj.

Međunarodni sud pravde odbio je početkom ožujka zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare