Published On: Pet, ruj 17th, 2021

ČAVARA: Schmidt je otkrio lopova u krađi


Predsjednik FBiH Marinko Čavara rekao je da je BiH moguće sačuvati i graditi budućnost jedino ako se garantuje da svi konstitutivni narodi i svi stanovnici imaju jednaka prava.

U vezi sa izjavom Christiana Schmdita da je Željko Komšić za člana Predsjedništva BiH izabran dominantno glasovima Bošnjaka, Čavara kaže da se stvorila tolika buka samo zato što je rekao istinu.

– Otkrio je lopova u krađi. Najveća izborna prevara je da je Hrvatima ukraden član Predsjedništva. To je krađa, prevara. Vidjeli ste kolika je bila vika prvog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, makar po broju glasova, kako bi izbjegao priznati da je lopov. Tu postoje i pomagači koji su mu to omogućili, rekao je Čavara.

On je naveo da se to događa u trećem izbornom ciklusu – isto kao što je to i lažno predstavljanje, odnosno, oni koji se lažno predstave da su Hrvati da bi ušli u Dom naroda, iako nemaju nikakve veze sa ovim narodom.

– Nadam se da se bliži kraj trojanskih konja i lažnog predstavljanja, rekao je Čavara za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda, Čavara navodi da su za model koji će omogućiti ravnopravnost svakog konstitutivnog naroda i mogućnost da izabere svog legitimnog predstavnika.

Čavara je istakao da postoje određene naznake u međunarodnim krugovima da će krajem rujna biti pregovori o izmjenama Izbornog zakona na osnovu presuda Ustavnog suda i Suda iz Stsbourgu.

– Ti bi razgovori trebali trajati mjesec dana kako bi se došlo do određenih rješenja koja bi mogla stabilizirati odnose u BiH. Nakon toga mogli bismo reći da imamo pravnu državu, dodao je Čavara./HMS/

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

Sud u Strasbourgu I konstitutivnost ne idu zajedno..bit ce zanimljivo

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
1 godina prije

Cista laz jer je Komsic izabran po istom zakonu kao i Covic kada je sjedio u predsjednistvu od 2002 -2005 .Znaci i on je ukrao
Ne moze jedan arsin tada a jedan sada

Licno mislim da nije fora da se Hrvati osjecaju pokradeno ali ovdje je sve po zakonu

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Lijevo Sloboda
1 godina prije

Čović i Sejdo Komšić jesu izabrani po istom zakonu, ali ne od istog naroda. Dok su Čovića izabrali ogromnom većinom Hrvati, Komšića su izabrali ogromnom većinom muslimani. Dakle radi se o očitoj krađi koju su počinili muslimani na štetu Hrvata. A ako očitu krađu nije moguće zakonski sankcionirat, kao što je to u ovom slučaju, onda je potrebno mijenjati zakon koji je omogućio krađu, a ne negirati krađu. Kako ćeš negirati krađu kada je ona očita?

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Katolici će opet zahvaljujući covketu gledati predsjednika Komšića

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  ŠOKAC
1 godina prije

Ne znam za katolike, ali Hrvati više neće gledati Sejdu Komšića na mjestu hrvatskog člana Predsjedništva. Budi siguran u to.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Lijevo Sloboda
1 godina prije

Najviše glasova Komšiću donese Čović, i ovog puta biće tako…osovina TUDJMAN Milošević,boban karadžić ,DODIK čović…gledati ćete i dalje mog predsjednika Komšića, a BAKIRA BOSNJACI daju kao gratis ili bilo koga iz SDA

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  ŠOKAC
1 godina prije

Ture, budi uvjeren da je ovo zadnji mandat vašem Sejdi Komšiću da sjedi na mjestu hrvatskog člana Predsjedništva. Prije će izbiti novi rat nego što će Hrvati ponovno dozvoliti da nam turski rektalni alpinist uzurpira naše mjesto u Predsjedništvu.