Ćavara: Postoji spremnost nove parlamentarne većine da se sve završi do 24.srpnja

Federalni parapremijer i glavni tajnik SDP-a BiH Nermin Nikšić najvjerovatnije će se danas sastati s Marinkom Čavarom, potpredsjednikom HDZ-a BiH, kako bi otpočeli razgovore o rekonstrukciji Vlade FBiH.

Čavara je za sarajevski Dnevni avaz potvrdio da će s Nikšićem pokušati dogovoriti osnovne smjernice djelovanja nove parlamentarne većine te način na koji će rekostrukcija biti implementirana.

– Postoji spremnost strana koje su postigle dogovor da taj proces što brže ide, kako ne bi bio ugrožen put ka euroatlantskim integracijama, kako bi se nova parlamentarna većina što prije mogla dogovoriti o presudi “Sejdić – Finci” te kako bi do 24. srpnja mogla u Bruxelles ponijeti određena rješenja dogovorena između stranaka koje čine novu većinu na svim razinama – kaže Čavara.

On dodaje da su stranke koje čine novu većinu, HDZ, SBB i SDP, imale određenih zamjerki na pojedine zakone. No, Čavara smatra da je moguće usuglasiti popravke koje će omogućiti demokratski nadzor nad policijskim institucijama ili oduzimanje nelegalno stečene imovine. Nova rješenja omogućila bi bržu gradnju autoputa, i to bez oduzimanja nadležnosti bilo kojoj razini, kao i pokretanje javnih radova koje bi pratilo zapošljavanje, čime bi bio pokrenut “kotač ekonomskog razvitka BiH”!

– Vjerujem da postoji toliko zastupnika u Parlamentu koji su za demokratske procese i napredak u FBiH. Očigledno je da u posljednjih 14 mjeseci, koliko funkcionira vlast, nismo imali nekog velikog napretka, osim niza smjena dužnosnika, bez ijednog strateškog zakona. Nova parlamentarna većina može napraviti iskorake, kako po pitanju stabiliziranja političkih odnosa, tako i smanjivanja posljedica ekonomske krize i stvaranja pretpostavki za normalni gospodarski rast – uvjeren je Čavara.

On je ponovio da HDZ traži pet ministarskih mjesta u Vladi FBiH te da je za ovu stranku neprihvatljivo da NSRzB i HSP sudjeluju u vlasti. Te stranke, kako je rekao, preuzele su na sebe odgovornost da u vlasti ne sudjeluju legitimni predstavnici hrvatskog naroda, zbog čega Čavara smatra da je nemoguće s njima surađivati.

Potpredsjednik HDZ-a poručuje da visoki predstavnik u BiH treba shvatiti ozbiljnost situacije i pogreške koju je napravio suspendirajući odluku Središnjeg izbornog povjerenstva, i preispitati svoju odluku da neće povlačiti suspenziju.

– Ako visoki predstavnik neće promijeniti odluku, on je treba povući, kako bi institucije mogle započeti vršenje svojih obveza i nadležnosti – smatra Čavara.