Lovrinović: Ćavara zastupa oba HDZ-a i ne može izaći iz određenog okvira

Pregovori oko uspostave nove vlasti, nakon što je SDPBiH raskinuo koaliciju sa SDA i uspostavio novu sa SBB-om, nastavit će se i danas.

Na dnevnom redu je federalna razina, pa će se tako sastati ovlašteni stranački pregovarači:  glavni tajnik SDP-a Nermin Nikšić i Marinko Čavara, šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i jedan od pet potpredsjednika HDZ-a BiH. Čavara će u današnjem susretu zastupati i stajališta HDZ-a 1990, piše Oslobođenje.

Oba HDZ-a insistiraju da sve pozicije ustavom dodijeljene Hrvatima pripadnu HDZ-u BiH i HDZ-u 1990. To znači da u takvoj federalnoj Vladi nema mjesta za predstavnike HSP-a i NS Radom za boljitak, što je Dragan Čović u više navrata i rekao.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović naglasio je jučer za Oslobođenje da HDZ neće dozvoliti da se kreće u rekonstrukciju vlasti na samo jednoj razini u BiH.

– To su odluke naših tijela i Čavara ne može izaći izvan dogovorenog. HDZBiH je odredio svoja stajališta na Predsjedništvu stranke i Nacionalnom vijeću HDZ-a BiH. Odlučili smo da se prihvaća prijedlog SDP-a BiH za rekonstrukciju vlasti na svim razinama. Od županija, preko Federacije do Vijeća ministara. Naš fokus je bio i ostao na nelegalno formiranoj Vladi Federacije BiH. Posebno smo zainteresirani da se makne ova nelegitimna i nelegalna vlast Federacije BiH, pojašnjava Lovrinović, i kaže: “Što se tiče Vlade FBiH tu smo jasni – ono što pripada predstavnicima hrvatskog naroda, a to je pet ministarskih pozicija, tražimo da u punom kapacitetu pripadne legalnim i legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda.”

Isto je potvrdio i Veso Vegar, glasnogovornik HDZ-a 1990.

– Naši uvjeti su sasvim jasni od samog početka, a to je da u federalnoj Vladi bude većinska izborna volja konstitutivnih naroda, i Bošnjaka i Hrvata. Sljedeće je da se napravi jedan koalicijski sporazum i da se odrede programski prioriteti, kaže Vegar.

U protekli petak je, podsjetimo, Nermin Nikšić zajedno sa stranačkim šefom Zlatkom Lagumdžijom, održao sastanak s predstavnicima NS Radom za boljitak i HSP-a BiH, koji predstavljaju hrvatski narod u federalnoj vlasti unutar koalicije zasnovane na Platformi. Nakon tog sastanka, bilo je evidentno da niti jedan od spomenute dvije stranke ne namjerava izaći iz federalne Vlade i mjesto ustupiti HDZ-ovima. Zvonko Jurišić, lider HSP-a, nakon sastanka je izjavio da su zahtjevi dva HDZ-a da uzmu sve hrvatske pozicije u Vladi FBiH nerealni. I on i Mladen Ivanković Lijanović, lider NS Radom za boljitak, izjavili su da Nermin Nikšić ostaje federalni premijer. Lagumdžija je tom prilikom izjavio da je bolje da SDA što prije ode iz Vlade FBiH, te da u federalnu vlast treba uključiti HDZ-ove.