Petak, 21 lipnja, 2024

Čavara novi predsjednik Federacije?

Must Read

”Dopredsjednik HDZ-a Marinko Čavara trebao bi biti novi predsjednik Federacije, dok su Adil Osmanović i Denis Zvizdić najozbiljniji kandidati za premijere na državnoj i federalnoj razini”, objavio je Večernji list svoje viđenje raspodjele dužnosti.

Večernjak navodi kako je, bez obzira na ishod međustranačkih razgovora u trokutu SDA-DF-HDZ BiH, izvjesno da se podjela dvije ključne nacionalne pozicije neće mijenjati te da će Hrvatima pripasti mjesto predsjednika Federacije, a Bošnjacima pozicija entitetskog premijera.

Iako je, piše Večernjak, rano govoriti o kadrovskom sastavu federalne Vlade, izvjesno je kako bi moglo doći do nacionalne preraspodjele određenih ministarstava. Tako bi do promjene nacionalnosti ministara moglo bi doći, tvrdi Večernjak, i u resorima prometa i veza, financija i civilnih poslova..

HDZ BiH, odnosno koalicija HNS-a, očekuje i traži pet hrvatskih i jedno srpsko mjesto u Vladi Federacije BiH. HDZ će inzistirati da druga najvažnija pozicija u Vladi, ona ministra financija, ponovno pripadne Hrvatima, ali da o drugim resorima pregovara.

”Hrvati su ovaj put posebno zainteresirani za Ministarstvo branitelja, na čijem čelu nikada do sada nije bio hrvatski predstavnik”, piše Večernjak i dodaje kako koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, očekuje i sve hrvatske pozicije u federalnim agencijama i institucijama, dok bi sve ostale pozicije popunjavali kadrovi drugih partnera u vlasti.

Što se tiče Vijeća ministara BiH, odnosno državne razine, izvjesno je da će Bošnjacima pripasti mjesto predsjedatelja, a najizgledniji kandidati su Osmanović i Zvizdić.

Podsjećamo, već smo pisali da počinje borba za dužnosti, što je potvrdio Safet Softić, potpredsjednik SDA, koji je dodao kako puno toga nije riješeno te kako treba sjesti i razgovarati kako bi se našla rješenja do 2. prosinca za kada tada zakazano konstituiranje sjednice Parlamenta Federacije BiH.

S druge strane, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je za Avaz kako će tražiti da u Vijeću ministara BiH ima tri ministra i četiri zamjenika, a u FBiH pet ministara i jedno srpsko ministarsko mjesto te da Hrvati očekuju i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

No, ministarstvo financija, čini se, mjesto je koje svi vrebaju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Krajnja desnica vodi na prijevremenim izborima u Francuskoj, kažu ankete

Krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen vodi u utrci uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj, ispred ljevičarske...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -