Published On: Tue, Apr 30th, 2013

Carnajev se sastajao s islamistima u Dagestanu

MOSKVA – Jedan od dvojice braće Carnajev, osumnjičenih da su izvršili bombaške napade tijekom maratona u Bostonu, bio je u vezi sa dvije poznate ličnosti u islamističkim krugovima na Sjevernom Kavkazu, izjavili su danas sigurnosnii izvori.
Ruski sigurnosni izvori rekli su francuskoj novinskoj agenciji AFP da je poznato da je Tamerlan Carnajev / 26 /, koji je ubijen tijekom oružanog sukoba s američkim vlastima, bio u kontaktu s militantima iz Dagestana Mahmudom Nidalom i sa islamistom kanadskog porijekla Williamom Plotnikov.
Isti izvori navode da je Plotnikov, poput Tamerlana Carnajeva, sudjelovao u boksačkim natjecanjima u Kanadi i SAD i da su bili u kontaktu putem društvenih mreža.
Plotnikov je bio među sedam militanata ubijenih u sukobu s ruskim sigurnosnim snagama u srpnju 2012. godine. Nije poznato da li su se Carnajev i Plotnikov sreli na teritoriju Dagestana.
Prema pisanju ruskog dnevnika “Novaja Gazeta”, Plotnikov je prešao na islam dok je boravio u Kanadi.
 

List ističe da je ime starijeg Carnajeva postalo poznatom ruskim sigurnosnim snagama kada je Plotnikov uhićen 2010. godine u gradu Izberbašu u Dagestanu. On je kasnije oslobođen.
Mahmud Nidal je bio poznati militant s kojim se Tamerlan Carnajev susretao tijekom boravka u Dagestanu 2012. godine.
Izvori ističu da su se Carnajev i Nidal sreli četiri puta u džamiji poznatoj po salafističkoj propagandi u glavnom gradu Dagestana Mahačkali.
Nidal je ubijen u svibnju prošle godine tijekom “protuterorističke” operacije u Mahačkali. Poslije njegove smrti, Carnajev se izgubio iz vidokruga ruskih sigurnosnih snaga.
Američke i ruske snage pažljivo prate naznake da li su Tamerlan i njegov brat Džoharu imali aktivne veze s islamističkim podzemljem na Sjevernom Kavkazu ili su djelovali samostalno.
Džoharu Carnajev / 19 /, koji je ranjen tijekom pokušaja bijega od američkih sigurnosnih snaga, optužen je za uporabu naoružanja za masovno uništenje i suočava se sa smrtnom kaznom ukoliko bude proglašen krivim pred američkim saveznim sudom.
Braća Carnajev optužena su da su aktivirali bombe napravljene od pretis lonaca, koje su napunili čeličnim kuglicama i čavlima, nedaleko od cilja čuvenog maratona u Bostonu. Od eksplozija su poginule tri osobe, a povrijeđeno je 176.